Categories
AGENDA NASIONAL

Bekalan air 13 kawasan terjejas capai 46 peratus, dijangka selesai esok

SHAH ALAM, 11 MAC: Pemulihan bekalan air di 13 kawasan terjejas susulan paip pecah di Jalan Kuari, Kampung Cheras Baru, Kuala Lumpur mencapai tahap 46 peratus sehingga 3 prtang tadi.

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memaklumkan tempoh masa pemulihan itu berbeza dari satu kawasan ke kawasan lain bergantung kepada lokasi dan jarak premis pengguna dan dijangka pulih sepenuhnya pada 4 pagi esok.

“Bantuan air alternatif melalui lori tangki akan terus digerakkan di kawasan terjejas dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan upacara pengkebumian.

“Pengguna diharap dapat mematuhi penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka semasa mengambil bekalan air daripada lori tangki ini. Air Selangor menyarankan pengguna telah dan akan mendapat bekalan membiarkan pili air mengalir sehingga jernih sebelum digunakan untuk kegunaan harian,” katanya dalam kenyataan menerusi Facebook.

Orang ramai boleh merujuk kesemua saluran komunikasi rasmi agensi seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter atau hubungi Air Selangor di talian 15300.

Sebarang pertanyaan dan aduan juga boleh diajukan di pusat bantuan di laman web www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor.

Semalam sebanyak 13 kawasan sekitar ibu negara mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual susulan kerja-kerja kecemasan bagi pembaikan paip pecah di Jalan Kuari, Kampung Cheras Baru.

Kawasan terjejas ialah Taman Muda, Taman Bukit Permai, Taman Bukit Pandan, Kampung Cheras Baru, Taman Mawar, Taman Seraya, Taman Mega, Taman Bukit Teratai, Taman Melur, Taman Saga, Taman Putra, Taman Mewah dan Taman Mestika.