Categories
AGENDA JENAYAH

Kanak-kanak perempuan 11 tahun ditemui rentung dalam kilang

SUNGAI PETANI, 4 MAC: Seorang kanak-kanak perempuan warga Indonesia berusia 11 tahun maut dalam kebakaran sebuah kilang memproses getah tiruan (sintetik) di Kawasan Perindustrian Bakar Arang dekat sini, kira-kira jam 3 pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Muda Supt Anuar Abdul Rahman @ Abdul Rahim berkata mayat Misha Kasih ditemukan dalam keadaan rentung di tingkat dua bangunan pejabat kilang berkenaan.

“Pengurus kilang memberitahu bahawa Misha adalah cucu angkat kepada keluarga mereka, yang dipelihara sejak kecil, iaitu selepas ibu kanak-kanak itu pulang ke negara asalnya dan meninggalkan Misha, untuk dijadikan anak angkat secara sah.

“Kanak-kanak itu kemudiannya diserahkan kepada keluarga beragama Islam untuk dijaga namun sering dibawa oleh pengurus kilang ke tempat kerja untuk bermain dan tidur di situ bersama anaknya,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata ketika kejadian anak pengurus kilang itu yang tidur di dalam sebuah bilik di bangunan kilang terbabit sempat menyelamatkan diri, namun Misha gagal ditemui ketika itu.

Anuar berkata kebakaran itu memusnahkan hampir 95 peratus kilang, yang telah beroperasi hampir 20 tahun.

Katanya mayat kanak-kanak itu sudah dihantar ke unit forensik Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini untuk proses bedah siasat.

Sementara itu pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah penolong kanan pesuruhjaya bomba Sayani Saidon berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada pukul 4.11 pagi.

“Sebaik jentera bomba tiba di lokasi didapati api sedang marak dan ia berjaya dikawal pada pukul 5.10 pagi. Mayat kanak-kanak itu dijumpai pada jam 7.30 pagi,” katanya.

Katanya jumlah kerugian dianggarkan RM16.35 juta dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

– BERNAMA