Categories
AGENDA NASIONAL

KKM umum SOP pengembara ulang-alik minggu depan

TANGKAK, 10 MAC: Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengumumkan tatacara operasi piawai (SOP) untuk pengembara berulang alik seperti yang bekerja dan berniaga di luar negara selewat-lewatnya minggu depan, kata Menterinya Khairy Jamaluddin.

Bercakap kepada media selepas melawat Klinik Kesihatan Bukit Gambir di sini hari ini, beliau berkata KKM sedang memperhalusi SOP yang lebih praktikal seperti ujian RT-PCR atau RTK Antigen secara mingguan.

Khairy berkata bagi pengembara biasa, protokol ujian PCR sebelum berlepas dan RTK Antigen selepas ketibaan adalah biasa namun protokol sedemikian menyukarkan bagi individu yang berulang alik.

“Kalau kita nak mereka buat saringan seperti pengembara yang biasa ia tak masuk akal, katakan dia nak kerja ke Singapura tapi tinggal di Johor Bahru, tak kan dia nak buat PCR setiap hari jadi kita sedang memperhalusi SOP untuk pengembara berkala ni.

Mungkin dia akan buat saringan setiap minggu dan dia kena tunjuk bukti saringan dia, dalam seminggu tu, dia negatif. Dan macam biasalah dia ada gejala dia kena buat saringan, itu cadangan setakat ini, kita tengah fikir apa yang paling praktikal dan yang paling selamat dari segi kesihatan awam ini,” katanya.

Khairy berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mencadangkan individu yang berulang alik ke Singapura untuk bekerja tidak perlu menjalani kuarantin, namun perlu mematuhi SOP ditetapkan.

Langkah itu, menurut Muhyiddin adalah sebagai menyokong pembukaan sempadan dan memastikan pertumbuhan ekonomi yang baik.

– BERNAMA