Categories
AGENDA BERITA UTAMA EXCO NASIONAL SELANGOR

myGAP: Video animasi bantu promosi hasil pertanian berkualiti

SEPANG, 1 MAC: Kerajaan Selangor melancarkan video animasi mengenai Skim Amalan Pertanian Baik Malaysia (myGAP) hari ini bagi mempromosi hasil tanaman berkualiti kepada orang ramai.

EXCO pertanian berkata inisiatif berkenaan turut menggalakkan petani mengamalkan kaedah penanaman sistematik sekali gus mengeluarkan hasil yang selamat untuk dimakan.

Ir Izham Hashim berkata setakat ini sebanyak 1,487 ladang di Selangor sudah menerima sijil berkenaan dan sebahagian besar hasil pertanian yang dikeluarkan adalah berkualiti.

“Sebab itu kita mahu lebih ramai lagi petani mendapatkan sijil myGAP. Apabila hasil yang dikeluarkan berkualiti, permintaan dari pengguna juga akan meningkat, sekali gus menambah pendapatan mereka.

“Justeru, kita sasarkan 380 lagi sijil myGAP dikeluarkan tahun ini. Jabatan pertanian akan merangka beberapa strategi bagi memastikan hasrat itu tercapai,” katanya selepas melancarkan video berkenaan di sini hari ini.

Jelas Izham sebanyak 36 ladang pertanian dan penternakan yang mengamalkan konsep organik turut mendapat sijil myOrganic, selain enam ladang lebah dan kelulut berjaya menerima myGAP AM.

Dalam majlis sama, beliau turut menyerahkan bantuan awal RM500,000 kepada 250 petani yang terjejas banjir pada Disember tahun lalu.