Categories
AGENDA NASIONAL

PRN Johor: Calon wanita KEADILAN mahu catat sejarah, yakin raih kemenangan

SHAH ALAM, 10 MAC: Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) yakin calon wanita parti berkenaan mampu menggalas cabaran seterusnya meraih kemenangan dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor.

Ketua Wanita KEADILAN Fuziah Salleh menjelaskan tiga calon wanita itu aktif dalam kegiatan kemasyarakatan sejak sekian lama selain mereka juga merupakan anak tempatan.

“Kita harap dapat catat sejarah dengan meletakkan wakil rakyat pertama dari KEADILAN di DUN Johor. Semuanya mampu memberi perkhidmatan terbaik,” katanya kepada Selangorkini.

Mengulas potensi mereka, Fuziah menyifatkan Ketua Wanita KEADILAN Johor Napsiah Khamis Maharan yang bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kempas mengetahui selok-belok dan masalah penduduk.

Beliau menambah calon DUN Semarang Haryati Abu Nasir dan DUN Tenggaroh Zulinah Johari pula memiliki kewibawaan dan dikenali ramai lantaran lantang menjuarai isu rakyat.

Napsiah berdepan pertandingan tujuh penjuru termasuk tiga calon bebas. Beliau menentang Datuk Ramlee Bohani dari Barisan Nasional (BN) dan Nur Faizal Abdullah (Perikatan Nasional).

Nornekman Osman dari Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) yang juga anak bekas Menteri Besar Johor Allahyarham Datuk Osman Sapian turut bertanding. Tiga calon Bebas pula ialah Mohd Azwan Abd Rahman, Hambali Munadi dan Mohd Suhimi A Rahman.

Haryati yang juga naib ketua Wanita KEADILAN Johor mencabar penyandang kerusi DUN Semarang dan bekas Exco Kerajaan Johor, Datuk Samsolbari Jamali dari BN. Zulinah berusaha merampas kerusi Tenggaroh daripada penyandangnya K Raven (BN).

KEADILAN menggunakan logo parti dalam PRN Johor yang pengundiannya pada 12 Mac.

Lima lagi wanita termasuk dua penyandang pula membawa cabaran Pakatan Harapan yang menggabungkan Parti Amanah Negara (Amanah) dan DAP dalam PRN Johor.

Nor Hayati Bachok dari Amanah mempertahan DUN Maharani manakala Liow Cai Tung dari DAP, penyandang kerusi Johor Jaya.

Elia Nadira Sabudin, seorang lagi calon wanita Amanah bertanding di Bukit Pasir manakala calon DAP Marina Ibrahim bersaing kerusi DUN Skudai manakala Ng Kor Sim (Jementah).