Categories
BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Sedia awal hadapi bah, hujan luar biasa melebihi kemampuan jentera negeri

Oleh AMIN RIDZUAN ISHAK dan NADIAH ZAMLUS

Tohmahan Kerajaan Selangor tidak bersedia berdepan bencana Disember lalu hanya dakwaan kosong kerana pelan perancangan telah dibuat sejak September meski negeri ini tidak diramal diancam hujan luar biasa.

Bermula daripada mesyuarat penyelarasan, pemberitahuan amaran banjir, persediaan pusat pemindahan sementara dan penyediaan keperluan asas mangsa semuanya sudah diatur sebaik mungkin.

Namun bencana kali ini cukup luar biasa sehingga melebihi kemampuan jentera negeri seperti diakui Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang khas Parlimen 20 Januari lalu.

Selain curahan hujan sehingga 380 milimeter (mm), melebihi purata taburan hujan sebulan, fenomena air laut pasang besar memburukkan lagi keadaan pada 17 dan 18 Disember.

Keadaan di sekitar Kampung Sungai Lui yang terjejas teruk selepas dilanda banjir ketika tinjauan Media Selangor di Hulu Langat pada 21 Disember 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Persediaan awal Kerajaan Negeri dibuat menerusi mesyuarat pertama pengurusan Monsun Timur Laut pada 6 September yang dipengerusikan setiausaha kerajaan negeri ketika itu Dato’ Nor Azmie Diron.

Keesokannya, latihan simulasi penyelarasan bantuan banjir dan  operasi menyelamat dikendalikan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma).

Pada 22 Oktober pula, Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Haris Kasim, waktu itu pegawai kewangan negeri, mempengerusikan mesyuarat penyelarasan banjir sekali lagi, termasuk dampak air pasang besar.

Tindakan segera diambil agensi-agensi negeri dan pusat yang memantau lokasi pesisir pantai di Klang, Kuala Langat, Sabak Bernam dan Kuala Selangor serta menutup pantai daripada kunjungan orang ramai.

Amaran risiko banjir ketika Monsun Timur Laut juga sudah dikeluarkan Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) menerusi siaran media pada 17 November lalu, menyusuli kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) awal bulan tersebut.

Kenyataan MetMalaysia bagaimanapun tidak menyebut Selangor diramal menerima hujan lebat berterusan sepanjang musim berkenaan. Seperti biasa ramalan awal itu menyebut risiko hujan di negeri Pantai Timur.

UPBN, bawah Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, menasihat penduduk di kawasan berisiko di semua sembilan daerah agar bersedia susulan purata taburan hujan sebulan (ulang: sebulan) diramal di antara 140 mm hingga 300 mm antara November hingga Mac tahun ini.

Buka pusat pemindahan

Persiapan rapi turut meliputi penyediaan 604 pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh negeri yang boleh menempatkan puluhan ribu mangsa. Kerajaan Selangor menyediakan enam pusat berkapasiti besar yang mampu memuatkan lebih 2,000 orang, 50 premis PPS sederhana (501 hingga 2,000 orang) dan 548 premis kecil (hingga 500 orang).

Akibat tiada ramalan hujan luar biasa, bantuan makanan dan kelengkapan asas disediakan untuk menghadapi bencana tahap biasa yang mampu menampung keperluan 5,000 mangsa dalam tempoh 10 hari.

Bagi menampung keperluan tambahan tenaga sukarelawan ketika banjir, Kerajaan Negeri menggerakkan pasukan Team Selangor dan Sukarelawan Selangor (Serve) untuk membantu mengedar makanan dengan segera.

Sukarelawan Team Selangor bertungkus-lumus menyediakan pek makanan kepada mangsa terjejas banjir di beberapa daerah di Selangor. Foto Team Selangor

Bencana kali ini sememangnya luar biasa. Banyak jabatan dan orang ramai tidak menjangkakan banjir boleh seburuk ini. Hujan lebat mencurah-curah dalam dua atau tiga hari mengatasi purata sebulan.

Jumlah hujan tersebut seumpama fenomena yang berlaku setiap 100 tahun sekali, kata Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang. Malah ramai penduduk teringat banjir besar di Selangor dan Kuala Lumpur pada 1971.

Faktor dikenal pasti menjadi penyumbang banjir luar biasa:

Pertamanya, pembentukan sel tekanan rendah di perairan Selat Melaka menyebabkan hujan lebat berterusan di Pantai Barat Semenanjung.

Kedua, curahan hujan tinggi direkodkan pada 18 Disember; berdasarkan data KASA, tiga stesen merekodkan taburan tinggi, Sentul (363 mm), Gombak (247 mm) dan Jinjang (258mm).

Ketiga, fenomena air laut pasang besar dengan ketinggian 4.5 meter pada 4.57 pagi 18 Disember yang menyebabkan 134 pintu air terpaksa ditutup bagi elak limpahan.

Keempat, akibat curahan hujan tersebut, sistem saliran tidak mampu menampung kuantiti tinggi air serentak.

Apa kata perdana menteri

 • Taburan hujan luar biasa

Persediaan bagi menghadapi musim tengkujuh juga lebih banyak tertumpu kepada negeri-negeri di Pantai Timur dan banjir luar biasa di Selangor yang berlaku ini adalah di luar jangkaan banyak pihak.

Banjir di negeri Selangor yang bermula pada hari 18 Disember 2021 telah berlaku akibat daripada jumlah purata taburan hujan luar biasa iaitu 380 milimeter pada hari tersebut yang menyamai jumlah purata taburan hujan bagi tempoh sebulan.

Pada masa yang sama, kejadian air pasang telah menyebabkan banjir ini bertambah lebih buruk.
Di luar kemampuan Selangor Kejadian banjir yang berlaku ini melebihi kemampuan jentera tindak balas Jabatan Pengurusan Bencana Negeri Selangor. Selangor juga jarang berdepan dengan banjir besar luar biasa seperti kali ini.

… impak taburan hujan yang tinggi ini, sangat tidak diduga oleh semua pihak. Sebagai contoh,
meskipun penduduk di Taman Sri Muda, Shah Alam sudah biasa berdepan banjir kilat akibat hujan lebat
namun mereka tidak menyangka air akan naik begitu cepat dan tinggi pada kali ini.

 • Bot penyelamat sukar bergerak

Kerja-kerja menyelamat menjadi lebih sukar berikutan kenderaan yang terperangkap di jalan utama sehingga menghalang kenderaan penyelamat memasuki kawasan perumahan sehingga ada keadaan yang mana aset-aset menyelamat terpaksa dipikul ke kawasan terlibat.

Selain itu, bot-bot penyelamat juga sukar untuk bergerak di dalam kawasan banjir kerana tersangkut pada kenderaan yang tenggelam di kawasan terjejas.

Kelewatan kerja-kerja menyelamat juga adalah disebabkan alamat rumah yang diberikan oleh pemanggil tidak dapat dikenal pasti kerana sudah ditenggelami air.

 • Pusat pemindahan ditenggelami air

Selain daripada itu, sekolah dan fasiliti yang telah diwartakan sebagai pusat pemindahan sementara
(PPS) pula turut ditenggelami air. Justeru, PPS ad hoc (tanpa perancangan) diwujudkan seperti penggunaan surau, masjid malahan khemah sementara juga telah didirikan dengan kadar segera bagi menempatkan mangsa-mangsa banjir yang diselamatkan.

Ketiadaan bekalan elektrik dan infrastruktur komunikasi yang terputus akibat banjir menyebabkan
penduduk tidak dapat menghubungi agensi penyelamat untuk bantuan. Inilah antara cabaran yang dihadapi oleh pasukan penyelamat dan petugas di lapangan dalam operasi bencana yang luar biasa ini.

*Ucapan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang khas Dewan Rakyat, 20 Januari 2022

Segera bertindak bantu rakyat

Walau Selangor tidak diramal bakal mengalami hujan lebat berterusan peringkat merah, Kerajaan Negeri tetap membuat persediaan awal sejak September lagi bagi berdepan ancaman Monsun Timur Laut.

Apabila hujan mencurah-curah mulai 17 Disember, biar tanpa amaran merah Jabatan Meteorologi Malaysia, pentadbiran negeri sudah bersiap sedia mengharungi banjir luar biasa seawal tengah hari 18 Disember.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari (dua, kanan) mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Bencana pada 22 Disember 2021. Foto Facebook Amirudin Shari

Mesyuarat penyelarasan operasi menyelamat dan bantuan yang diketuai Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari diadakan jam 3 petang setelah laporan banjir semakin banyak diterima.

Keadaan luar biasa tersebut diakui sendiri Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob:

“Banjir di negeri Selangor yang bermula pada hari 18 Disember 2021 telah berlaku akibat daripada jumlah purata taburan hujan luar biasa iaitu 380 milimeter pada hari tersebut yang menyamai jumlah purata taburan hujan bagi tempoh sebulan.

“Pada masa yang sama, kejadian air pasang telah menyebabkan banjir ini bertambah lebih buruk,” katanya ketika membentang laporan bencana pada sidang khas Dewan Rakyat awal tahun ini.

“Kejadian banjir yang berlaku ini melebihi kemampuan jentera tindak balas Jabatan Pengurusan Bencana Negeri Selangor. Selangor juga jarang berdepan dengan banjir besar luar biasa seperti kali ini.”

Wartawan NADIAH ZAMLUS menyediakan fakta lengkap perkembangan penting bagaimana cepat dan tangkasnya Kerajaan Negeri menangani banjir besar hujung tahun lepas:

6 September

Mesyuarat pengurusan dan bantuan bencana dan persiapan menghadapi Monsun Timur Laut

7 September

Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) adakan bengkel dan latihan simulasi penyelarasan bencana bagi Monsun Timur Laut

22 Oktober 

Mesyuarat penyelarasan Monsun Timur Laut dan air laut pasang besar

1 November 

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) beri amaran Monsun Timur Laut di negeri-negeri Pantai Timur bermula awal November hingga Mac 2022 tetapi Selangor tidak dinyatakan

17 November 

Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) Selangor keluar kenyataan MetMalaysia jangka purata hujan sebulan: 250-370mm (November), 200-300mm (Disember) dan 150-230mm (Januari)

17 Disember

Tiada amaran hujan lebat dikeluarkan, hanya amaran kuning (waspada) di sebahagian utara Selangor walau Klang sudah dinaiki air sejak tengah malam sebelumnya

Dato’ Menteri Besar Dato’ Amirudin Shari membantu mangsa banjir termasuk ibu, bayi baru lahir dan beberapa warga emas di Sekolah Kebangsaan Taman Sri Muda, Seksyen 23, Shah Alam pada 19 Disember 2021. Foto Radin Wazir

18 Disember 

Amaran hujan sangat lebat yang berterusan atau amaran merah (bahaya) di seluruh Selangor hanya dikeluarkan jam 2 petang walau hujan mencurah-curah sejak semalam

 • Dato’ Menteri Besar ketuai mesyuarat penyelarasan banjir bersama agensi kerajaan pada 3 petang
 • Agensi penyelamat barisan hadapan terus digerakkan, 46 pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka dengan 3,582 mangsa di Klang, Petaling, Sepang, Kuala Langat dan Kuala Selangor
 • Pusat Operasi SMART Selangor beroperasi 24 jam untuk selaras bantuan dan operasi menyelamat
 • Sebanyak 134 pintu air ditutup bagi mengelak limpahan air laut pasang besar
 • Amaran hujan sangat lebat yang berterusan atau amaran merah (bahaya) di seluruh Selangor dikeluarkan sekali lagi jam 8 malam
 • Nombor telefon bilik gerakan UPBN, pihak berkuasa tempatan dan agensi kerajaan dihebahkan kepada umum untuk salur bantuan dan operasi menyelamat
 • Menulis di Twitter jam 8.52 malam, Dato’ Menteri Besar maklumkan Selangor mohon bantuan kerajaan persekutuan melalui perdana menteri dan menteri pertahanan
 • Amaran hujan sangat lebat yang berterusan atau amaran merah (bahaya) di seluruh Selangor dikeluarkan lagi jam 10.30 malam
 • Dato’ Menteri Besar memantau PPS di Padang Jawa, Shah Alam setelah gagal ke kawasan-kawasan lain berdekatan akibat hubungan jalan raya terputus
 • Nombor telefon pusat operasi banjir 24 jam selama tujuh hari dihebahkan kepada umum

19 Disember 

Amaran hujan sangat lebat yang berterusan atau amaran merah (bahaya) di seluruh Selangor dikeluarkan jam 1.40 pagi

 • Dato’ Menteri Besar melawat PPS di Klang dan Kuala Langat termasuk membantu membawa keluar bayi, warga emas dan wanita yang perlukan perhatian khusus
 • Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, DYTM Raja Muda Selangor dan perdana menteri masing-masing melawat mangsa banjir di lokasi berbeza
 • Setiausaha kerajaan negeri ketuai mesyuarat penyelarasan banjir hari kedua bersama agensi kerajaan pada 8 malam

20 Disember

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Selangor menggerakkan lebih banyak bot, pam, jentera dan lori ke lokasi sangat memerlukan

 • Setiausaha kerajaan negeri ketuai mesyuarat penyelarasan banjir kali ketiga bersama agensi kerajaan pada 12 tengah hari
 • Dato’ Menteri Besar ketuai mesyuarat penyelarasan banjir keempat bersama wakil-wakil rakyat termasuk pembangkang negeri pada 5.30 petang
 • Seramai 32,044 mangsa ditempatkan di 162 PPS seluruh negeri dengan Klang merekod jumlah tertinggi 18,838 orang
 • Operasi menyelamat dan menyalurkan terus digerakkan termasuk Team Selangor dan Sukarelawan Selangor (Serve)
 • Makin ramai berjaya dipindahkan ke 203 PPS yang tempatkan lebih 30,000 penduduk (atau 4,672 ketua isi rumah)
Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan Bantuan Selangor Bangkit kepada penduduk terkesan banjir di Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat pada 29 Disember 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

21 Disember

Sidang media Dato’ Menteri Besar, umum perkembangan terkini usaha menyelamat mangsa banjir dan fasa pembersihan pascabanjir serta pemulihan

 • Bantuan Selangor Bangkit (BSB) dengan dana RM100 juta diumum:
  -RM1,000 bagi setiap keluarga mangsa banjir
  -RM10,000 bagi waris mangsa yang meninggal dunia
  -bil air selama sebulan dikecuali kepada mangsa bah
  -penangguhan bayaran balik peniaga kecil selama dua bulan
  -RM20 juta pembersihan, RM80 juta pembinaan prasarana
 • Pusat penyelarasan orang ramai sebagai sukarelawan dan pusat pengurusan bantuan banjir dibuka
Kerja pembersihan pascabanjir dilaksanakan KDEB Waste Management (KDEBWM) di Taman Sri Muda, Shah Alam pada 3 Januari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

22 Disember

Sebanyak 192 PPS masih dibuka dengan 29,024 penduduk, tidak termasuk lokasi dan PPS yang dibuka orang awam

 • Sejak air surut pada 19 Disember, pihak berkuasa tempatan dan pengendali sisa pepejal KDEB Waste Management meningkat usaha pembersihan

23 Disember

RM10 juta disediakan kepada JPS bagi naik taraf sistem saliran di Taman Sri Muda, Klang

26 Disember

Sebanyak 177 daripada 186 kawasan banjir surut

 • Polis sahkan 25 orang meninggal dunia akibat banjir
 • Sebelas stesen pemindahan sementara sampah pukal telah dibuka bagi percepatkan kerja pembersihan

5 Januari

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) sasar beli 50,000 al-Quran bagi ganti naskhah yang musnah

7 Januari

RM40.88 juta diluluskan Kerajaan Negeri bagi projek pembersihan dan pemulihan infrastruktur

 • RM4 juta disedia bagi bantu 40,000 murid terjejas banjir
Sukarelawan Team Selangor melupuskan naskhah al-Quran yang rosak akibat banjir di Pusat Pelupusan al-Quran, Bukit Sentosa, Hulu Selangor pada 15 Januari 2022. Foto Facebook Selangor Lestari by Team Selangor

20 Januari 

Perdana menteri mengakui kejadian banjir yang berlaku di Selangor melebihi kemampuan jentera tindak balas Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN)

28 Januari

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) anggar Selangor rugi RM3.1 bilion akibat bah, kira-kira 50 peratus jumlah seluruh negara

 • DOSM dapati ramai mangsa bah di Klang kembali hidup seperti biasa tidak sampai sebulan selepas bencana

4 Februari

Kerajaan timbang cadangan bina terowong saluran air banjir bawah tanah seperti di Kuala Lumpur di kawasan berpenduduk padat