Categories
SELANGOR

LGE : Tang Hak Ju Memang Skandal Kerajaan Umno-BN

SHAH ALAM, 7 FEB : Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyangkal dakwaan Barisan Nasional (BN) bahawa bayaran RM14.7 juta oleh Kerajaan Negeri dalam skandal tanah Tang Hak Ju adalah demi kepentingan peribadinya sungguhpun kes tersebut masih dalam proses rayuan.

Sebaliknya beliau mencabar Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr Teng Hock Nan bagi menunjukkan bukti terhadap dakwaan yang dibuat itu.

Menurutnya, pihaknya memahami Dr Teng dan BN menyatakan rasa marah terhadap dirinya kerana enggan memohon maaf atau menarik balik kenyataannya bahawa kes tanah Tang Hak Ju itu adalah satu skandal era pentadbiran BN.

“Kerajaan Negeri menghormati keputusan dibuat Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 19 Februari 2009 lalu itu dan telah mendepositkan wang sejumlah RM14,678,135.50 pada 18 Mei 2009.

“Namun berikutan satu keputusan oleh Mahkamah Rayuan baru-baru ini telah mengurangkan bayaran ganti rugi untuk Tang Hak Ju kepada RM500,000.

“Akan tetapi perkara ini belum muktamad kerana proses perundangan belum selesai dan mungkin dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lim seterusnya berkata, sama ada kerugian kepada Kerajaan Negeri adalah RM40 juta, RM14.7 juta atau RM500,000 namun ia tetap satu skandal sepertimana yang haram tidak boleh dihalalkan hanya disebabkan jumlah tersebut dikurangkan.

Tegasnya, apa yang diperkatakan itu adalah benar dan tidak boleh dinafikan berikutan BN dan Dr Teng sendiri tidak

Leave a Reply

Your email address will not be published.