Categories
NASIONAL

Chegu Bard: Seksyen 29(4) Akta SPRM Boleh Disalah Guna Lindungi Rasuah


SHAH ALAM, 19 SEPT: Seksyen 29(4) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang digubal pada 2009 boleh disalahguna pihak berpengaruh bagi melindungi kesalahan rasuah yang mereka lakukan.

Ini berlaku apabila pihak yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggunakan kuasa atau pengaruh mereka bagi mempengaruhi badan suruhanjaya itu atau pihak Peguam Negara agar tidak melakukan pendakwaan terhadap mereka.

Demikian dakwaan Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin ketika dihubungi TV Selangor hari ini.

“Di satu peringkat, mungkin mereka melihat untuk maklumat perlu dirahsiakan untuk menyelesaikan siasatan tanpa gangguan.

“Tetapi saya juga melihat ia merupakan satu tindakan yang mungkin boleh dipergunakan sebab syaratnya semua laporan yang diberi kepada SPRM, dokumen tidak boleh didedahkan kepada umum sehingga tindakan diambil terhadap individu tersebut.

“Terlalu banyak kes yang akhirnya tersangkut sebagai contohnya SPRM selesaikan siasatan, kemudian serah kepada Jabatan Peguam Negara dan kemudiannya Peguam Negara dapat panggilan telefon dari Menteri, daripada itu, daripada ini dan tidak dakwa,” kata Badrul Hisham.

Terdahulu baru-baru ini, Badrul Hisham ketika membuat satu laporan kepada SPRM, beliau dikehendaki menandatangani surat akujanji agar tidak membocorkan maklumat dan dokumen yang dilaporkan kepada suruhanjaya itu.

Menurut Badrul Hisham, beliau boleh dikenakan hukuman dua tahun penjara dan denda RM10,000 sekiranya melanggar akujanji yang ditandatangani itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.