Categories
NASIONAL

Kuota Eksport Bebas Cukai Minyak Sawit Jejas Pendapatan Negara


PETALING JAYA, 14 SEPT : PKR mendakwa negara hilang RM 4 bilion hasil cukai kerana kuota eksport bebas cukai minyak sawit mentah (CPO) yang diberikan kepada segelintir pengusaha di Malaysia.

Pengerusi Biro Pelaburan Dan Perdagangan PKR, Wong Chen berkata, penerima kuota eksport itu tidak perlu membayar cukai duti sebanyak 23 peratus.

Wong menambah penerima kuota eksport itu adalah kroni politik Barisan Nasional (BN).

PKR mencabar Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komiditi untuk menerbitkan senarai nama penerima kuota eksport bebas tersebut yang dianggap sebagai rahsia rasmi.

Wong berkata, kewujudan kroni-kroni tersebut didedahkan di forum antarabangsa minyak sawit di Kuala Lumpur baru baru ini.

“Pendedahan ini menyokong kepercayaan di antara kalangan pakar-pakar industri bahawa sebilangan besar pemegang kuota bukanlah pengusaha Minyak Sawit, tetapi saudagar kroni yang meragut keuntungan besar,” katanya di satu sidang media di pejabat PKR.

Tambah Wong lagi, dengan peningkatan kouta ini, kerajaan telah membenarkan lebih CPO Malaysia dibawa keluar untuk diproses di luar negara.

Ianya sekaligus menjejaskan manfaat pengganda ekonomi aktiviti hiliran di Malaysia.

Beliau berkata, dengan pendapatan sebanyak RM80 bilion setahun, industri minyak sawit merupakan sumber pendapatan eksport negara yang kedua besar selepas minyak dan gas.

“Ia adalah sektor ekonomi yang tersangat penting dan oleh itu perlu disokong dan dilindungi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.