Categories
SELANGOR

250 penduduk DUN Pelabuhan Klang terima kupon raya

Oleh: AFEEQA AFEERA

KLANG, 10 JULAI: Seramai 250 penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang menerima bantuan kupon raya bernilai RM100 setiap seorang sempena program Jom Shopping Raya tajaan Kerajaan Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata sumbangan itu bertujuan meringankan beban penerima bagi membuat persiapan menjelang Aidilfitri, di samping dapat melaksanakan ibadah puasa dengan lebih ceria dan sempurna.

Katanya, Kerajaan Negeri menetapkan sejumlah 500 kupon untuk diagihkan kepada penerima yang layak di DUN berkenaan, namun hanya sebahagian yang hadir menerima kupon berkenaan.

MB berbuka di Masjid Al-Rahman Pandamaran Jaya (90)a“Manakala, penerima selebihnya khususnya dari kampung yang agak jauh seperti Pulau Indah dan Teluk Gong, pejabat saya akan menghantar surat kepada penerima berkenaan. Saya jelskan perkara ini kerana khuatir ada pula penerima yang berkecil hati apabila nama mereka tidak tersenarai pada hari ini (semalam).

“Sumbangan ini adalah sebagai antara dorongan dan galakan moral Kerajaan Selangor terhadap pembangunan rohani serta jasmani penduduk di negeri ini,” katanya pada Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Kupon Jom Shopping di Masjid Ar-Rahman, Pandamaran Jaya, dekat sini, semalam.

MB berbuka di Masjid Al-Rahman Pandamaran Jaya (183)aTradisi mengembalikan hasil negeri kepada rakyat diteruskan lagi apabila Kerajaan Selangor memperuntukkan RM2.8 juta dalam Program Jom Shopping Raya kali ini.

Sama seperti tahun lalu, program itu disasarkan bagi meringankan warga emas dan golongan kurang berkemampuan membuat persediaan menyambut hari raya.

Selain Jom Shopping Raya, program seumpamanya turut dijalankan iaitu Jom Shoping Tahun Baru Cina dan Jom Shopping Deepavali.

Pada masa sama, Abdul Khalid berkata, usaha Kerajaan Negeri sejak tahun 2008 sememangnya memberikan pelbagai bantuan untuk meringankan pendapatan dan meringankan kos sara hidup pelbagai lapisan masyarakat majmuk di negeri itu.

MB berbuka di Masjid Al-Rahman Pandamaran Jaya (197)aKatanya lebih 20 program, skim dan insentif bagi faedah majmuk rakyat Selangor sedang dilaksanakan melalui dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

“Sebanyak RM1.5 bilion sudah kita belanjakan bagi menjayakan program MES, yang mana penerima faedahnya kini melebihi tiga juta orang. Dasar MES adalah untuk semua lapisan masyarakat dan kebanyakan bantuan ini, kita berikan setiap bulan kepada penerima yang layak,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.