Categories
SELANGOR

Kesenian konsep baru mampu lonjak pelancongan Selangor

Oleh: HAFIZAN TAIB

SEPANG, 29 OGOS: Pameran ART @ Sepang GolCoast-Live & Breathe Art 2014 yang mengetengahkan konsep baru ‘ruang untuk seni’ mampu menarik minat pencinta seni untuk turut serta selain merancakkan aktiviti pelancong di Selangor, bermula 28 Ogos hingga 1 September ini.

Langkah pengurusan Sepang GoldCoast Sdn Bhd menganjurkan aktiviti terbabit di Avani Sepang Gold Coast itu mendapat pujian Kerajaan Negeri yang menganggap ia satu usaha bagi menggalakkan pelancongan terutama dengan persiapan bagi Tahun Melawat Selangor 2015.

“Ia adalah konsep baru yang pertama kali diperkenalkan di Malaysia. Bagi pihak Kerajaan Negeri dan Tourism Selangor, kita berasa bangga kerana negeri ini terpilih sebagai tuan rumah bagi aktiviti berkenaan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Templer, Zaidy Abdul Talib ketika berucap merasmikan pameran berkenaan

zaidi 2Zaidy mewakili Exco Kerajaan Negeri, Sallehen Mukhyi dan program itu turut dihadiri Pengurus Besar Tourism Selangor, Noorul Ashikin Mohd Din dan Naib Presiden Eksekutif Sepang GoldCoast, MC Wong.

Zaidy berkata, aktiviti kesenian dijalankan di situ adalah bidang baru yang membuka ruang lebih luas bagi menggamit minat pelancong yang berbeza ke Malaysia

“Kita tentunya masih baru dalam bidang ini berbanding negara lain yang lebih ke hadapan terutama Eropah yang popular dengan keseniah warisannya. Namun, kita seharusnya menyokong dan mempromsikan aktiviti sebegini kerana membawa banyak manfaat, di samping menjana ekonomi negeri.

“Selangor juga mempunyai banyak kelebihan. Ia tidak hanya slogan tetapi sudah terbukti bahawa kita mmepunyai banyak tarikan ikonik dan tempat menarik bagi setiap golongan pelancong,” katanya.

zaidi 4Majlis perasmian itu diserikan dengan persembahan artis tempatan iaitu Sharifah Zuriah AlJefferi, Chia Hoy Sai, Sivarajan Natarajan, Phillip Wong, Nazmi Ismail dan Keat Leong yang melakar lukisan di kanvas bagi menyatakan penghormatan dan takziah kepada semua mangsa MH17 dan MH370 serta semua mangsa tragedi di dunia.

Pameran terbabit bersempena sambutan kemerdekaan negara dan IMalaysia Contemporary Art Tourism Festival 2014 (1MCAT), yang mana mereka akan mempamerkan lukisan dihasilkan, di Avani Sepang GoldCoast, di sini.

Sementara itu, MC Wong berkata, konsep ‘ruang untuk seni’ julung kali diadakan dan orang ramai boleh berjalan masuk untuk melihat lukisan dipamerkan artis, di samping sebuah galeri iaitu Avani Lounge yang mempamerkan hasil karya enam artis daripada pelbagai medium itu.

zaidi 3“Sepang GoldCoast akan menjadi perintis dalam memperkenalkan konsep penghayatan seni baru ini kepada rakyat Malaysia dan tetamu resort kami. Ia terbukti sangat popular di luar negara terutama Hong Kong dan Singapura.

“Kami percaya tetamu resort dan orang ramai akan mengharungi pengalaman baru dalam tempoh ini terutama apabila mereka juga boleh mengambil bahagian dalam bengkel seni yang dijalankan oleh artis itu sendiri,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.