Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MKN: Sembilan perkara tidak kritikal perlu dipatuh

SHAH ALAM, 18 MAC: Majlis Keselamatan Negara (MKN) memperincikan sembilan perkara dikategorikan tidak kritikal yang perlu dipatuhi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan berkuat kuasa hari ini hingga 31 Mac nanti.

MKN menerusi kenyataan memaklumkan perkara tersebut merangkumi:

1. Bengkel kenderaan dibenarkan beroperasi pada tahap minimum manakala perkhidmatan trak tunda beroperasi seperti biasa.

2. Kerja pembinaan dan pengubahsuaian tertakluk kepada penilaian Jabatan Kerja Raya (JKR) serta Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP).

3. Perhimpunan agama tidak dibenarkan manakala penglibatan pengurusan kematian perlu dilakukan secara minimum.

4. Aktiviti sukan dan riadah tidak dibenarkan.

5. Tidak dibenarkan mengunjungi atau terlibat dalam perhimpunan, persembahan, zumba, kelab malam, pusat karoake, panggung wayang, pesta ria, kenduri dan majlis keraian.

6. Pergerakan dalam negara tidak dibenarkan kecuali untuk mendapatkan keperluan asas dan kesihatan.

7. Rakyat tidak dibenarkan ke luar negara manakala rakyat yang pulang dari luar negara perlu menjalani proses kuarantin 14 hari.

8. Kemasukan warga asing tidak dibenarkan kecuali memiliki taraf diplomatik, penduduk tetap dan pegawai dagang dalam perkhidmatan penting – dikuarantin 14 hari.

9. Rakyat yang bekerja di Singapura, Thailand, Brunei dan Indonesia tidak dibenarkan berulang-alik.

MKN berkata polis dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) diberi kuasa untuk memastikan rakyat mematuhi perintah tersebut.