Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB sampaikan khutbah Aidiladha, ajak umat hidup berkasih sayang

BATU CAVES, 31 JULAI: Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menunaikan solat sunat Aidiladha di Masjid An-Nur Kampung Melayu Wira Damai di sini, pagi ini.

Beliau yang tiba pada jam 8 pagi menyertai kira-kira 200 jemaah di ruang solat utama untuk bertakbir raya.

Amirudin kemudian menyampaikan khutbah bertajuk ‘Pengajaran Ibadah Korban’ yang diterbitkan Bahagian Pengurusan Masjid Jabatan Agama Islam Selangor.

Dato’ Seri Amirudin Shari menunaikan solat sunat Aidiladha di Masjid Annur Wira Damai, Batu Caves pada 31 Julai 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Dalam khutbahnya, beliau berkata ibadah korban menyerlah keakraban persaudaraan dalam kalangan masyarakat selain menanam semangat hidup berjemaah serta berkasih sayang.

“Marilah kita bersatu atas dasar akidah Islam yang pasti dan disimpul mati. Bersatu dalam apa juga situasi, bersatu teguh menghadapi persekitaran dan ancaman musuh yang terang dan terselindung.

“Bersatunya umat Islam adalah kekuatan utama ke arah pembinaan umat terbaik. Kita berhak berbeza pendapat apalagi dalam soal urusan duniawi, namun umat Islam hendaklah terus bersatu dalam kalimah Allah,” katanya.

Beliau turut mengajak umat Islam melakukan pengorbanan dalam usaha memutuskan rantaian Covid-19.

“Allah turunkan ujian Covid-19 yang membawa maut ratusan ribu manusia di seluruh dunia, sudah tentu memerlukan pengorbanan dan kesabaran.

“Cara kita berkorban ialah kepatuhan tinggi kepada ketetapan dibuat pemerintah iaitu berkorban untuk tidak melakukan perkara yang biasa dilakukan sebelum virus menular, sedikit kesilapan bakal mengundang bahaya kepada keluarga, masayarakat dan negara,” katanya.