Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pandemik jejas lebih 5,000 usahawan khidmat sentuhan fizikal

KUALA LUMPUR, 24 JULAI: Seramai 5,265 orang usahawan yang menjalankan bidang perkhidmatan secara sentuhan fizikal antara yang terjejas teruk semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat wabak Covid-19, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Menurut Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, perkhidmatan melibatkan sentuhan fizikal merupakan sektor yang berisiko untuk meluaskan penyebaran wabak sekiranya tidak mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ditetapkan.

Berikutan pelaksanaan PKP bermula 18 Mac lepas, kebanyakan perniagaan terpaksa ditutup kecuali hanya sektor-sektor tertentu yang dibenarkan beroperasi secara berperingkat.

“Situasi ini memberi kesan kepada para usahawan yang mana ada antara mereka yang tidak mampu membayar sewa premis, membayar gaji pekerja serta membayar pinjaman sedia ada dengan pihak penyedia kewangan,” kata kementerian itu dalam jawapan bertulis pada persidangan Dewan Rakyat.

Ia bagi menjawab soalan Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh (PAS-Pasir Puteh) mengenai statistik penglibatan dan impak pasca Covid-19 ke atas usahawan dalam bidang perkhidmatan secara sentuhan fizikal seperti pusat rehabilitasi, spa, perkhidmatan latihan kecergasan peribadi dan perkhidmatan dandanan.

“Oleh yang demikian, operasi perniagaan melibatkan sentuhan fizikal baru sahaja dibenarkan beroperasi pada 10 Jun 2020 setelah hampir tiga bulan terpaksa menutup premis,” kata kementerian tersebut.

-BERNAMA