Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

RiDE bantu dapat lesen, cipta peluang kerja

SHAH ALAM, 21 JULAI: Inisiatif Roda Darul Ehsan (RiDE) bukan hanya membantu peserta mendapat lesen, malah membuka peluang pekerjaan dengan kerjasama syarikat e-panggilan.

Menyasar 3,000 belia miskin bandar, Dato’ Menteri Besar berkata setiap peserta diberi latihan khusus melalui peruntukan RM2 juta oleh Kerajaan Negeri.

“Sebanyak RM1.5 juta diperuntuk bagi pengambilan lesen dengan subsidi RM350 hingga RM380 seorang manakala baki untuk sesi latihan.

“Khidmat e-panggilan menjadi aliran ketika Perintah Kawalan Pergerakan dan kita percaya usaha ini membantu mereka ke arah itu,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari pada sidang media selepas merasmikan program RiDE di Foyer Bangunan SUK hari ini.

Beliau berkata permohonan dibuka mulai 1 Ogos ini dan berharap program tersebut meluaskan sektor ekonomi sampingan sekali gus menyediakan lebih banyak peluang kerja.

Program RiDE menerima peruntukan awal RM1 juta dalam Belanjawan 2020 dan ditambah kepada RM2 juta melalui pakej rangsangan pemulihan ekonomi fasa ketiga pada 13 Julai lalu.