Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Raja Muda Selangor: Kerjasama semua beri kemahiran kepada belia

SUBANG JAYA, 6 OGOS: Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor bertitah kerjasama antara kerajaan, sektor korporat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perlu bagi membantu belia mempunyai kemahiran.

Titah Tengku Amir Shah langkah berkenaan sebagai usaha membolehkan golongan itu menjadi pilihan majikan yang ketika ini teliti memilih pekerja.

“Gunakan peluang cuti sekolah atau semester untuk belajar kemahiran seperti komunikasi dan penyampaian. Kita tidak boleh mengharapkan mereka mengetahui segalanya tanpa memberi tunjuk ajar.

“Seperti Yayasan Raja Muda Selangor. Kami menyediakan latihan berdasarkan kemahiran selain mempersiapkan mereka untuk berdepan dunia teknologi,” titah baginda di Sesi Dialog ‘Selangor Youths Have A Say!-Town Hall Series’ di sini yang turut disertai Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Tengku Amir Shah memberikan pandangan ketika forum Selangor Youth Have A Say sempena belanjawan negara 2021 di Sunway Pyramid, Petaling Jaya pada 5 Ogos 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Tengku Amir Shah turut menyeru belia memanfaatkan peluang disediakan mana-mana pihak bagi meningkatkan kemahiran mendepani cabaran mendapatkan peluang pekerjaan.

Dalam masa sama Raja Muda Selangor menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada pihak yang mengambil bahagian dalam program berkenaan.

Terdahulu perbincangan meja bulat membabitkan wakil NGO, universiti, agensi kerajaan serta syarikat di Selangor bertukar idea dan pandangan berhubung cabaran dihadapi belia ketika ini.