Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Luas gerakkan kontraktor, pembersihan di tapak selesai

SHAH ALAM, 29 OKT: Lembaga Urus Air Selangor (Luas) menggunakan kontraktor panel pembersihannya bagi proses kerja berkaitan di tapak kejadian pencemaran minyak hitam di alur air Jalan KB1/9 Kampung Baru Balakong.

Agensi memaklumkan kerja pembersihan selesai sepenuhnya sekitar jam 11.30 malam tadi dan pemantauan dilakukan dari semasa ke semasa termasuk kesan pencemaran di Sungai Balak dan Sungai Langat.

“Luas bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara dan Indah Water Konsortioum bekerjasama dalam proses membersihkan sia minyak enjin ditemukan di alur Sungai Balak.

“Setelah pemeriksaan di tapak oleh pegawai Luas, kerja secara manual hanya perlu dilaksanakan oleh pekerja awam memadangkan kuantiti minyak yang sedikit,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Luas sebelum ini mengesan pencemaran minyak hitam terpakai susulan aduan awam pada 27 Oktober lalu dan hasil siasatan mendapati lokasi pembuangan merupakan kawasan bertakung dan disyaki dibuang secara haram oleh pihak ketiga.

Pihaknya turut meletakkan ‘oil pad’ dan ‘oil boom’ di lokasi pencemaran bagi menghalang aliran minyak ke alur air seterusnya ke Sungai Balak.