Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor cakna isu rakyat, paling awal bantu depani pandemik

SHAH ALAM, 30 JAN: Pakej Kita Selangor bagi merangsang ekonomi membuktikan keprihatinan Kerajaan Negeri terhadap isu dihadapi rakyat ketika pandemik melanda.

EXCO perumahan dan kesejahteraan bandar berkata Selangor antara yang terawal melaksanakan insiatif itu berbanding negeri lain dengan mengambil kira nasib semua golongan.

“Pakej ini menjaga keselamatan semua pihak dan pada masa sama ekonomi bergerak ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” kata Rodziah Ismail menerusi bual bicara Pakej Kita Selangor Wanita Terkesan Pandemik – Solusi Selangor? di Facebook malam tadi.

Pengasas Creative Business Su’et Made Products Suzana Mustafa turut memuji pakej tersebut yang memberi manfaat kepada wanita bagi menjana pendapatan.

“Pakej itu terbaik dan wanita perlu rebut peluang ini. Perhalusi semua inisiatif yang Kerajaan Negeri sediakan dan kreatifkan diri untuk ceburi bidang bersesuaian,” katanya.

Pada 20 Januari lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan pelan bagi meringankan beban rakyat melalui pelbagai inisiatif khas untuk mendepani PKP 2.0.

Pakej dengan implikasi kewangan berjumlah RM73.877 juta antara lain menggiatkan usaha memerangi wabak Covid-19 dan merangsang ekonomi negeri termasuk pemberian bantuan kepada golongan terjejas.