Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

POIS bantu kawal penularan wabak di lebih 1,500 kilang

SHAH ALAM, 15 JULAI: Sistem Pencegahan Penularan di Kawasan Titik Panas (POIS) yang disertai lebih 1,500 kilang di negeri ini mengelakkan kes Covid-19 dalam sektor industri menjadi lebih buruk.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan insiatif berkenaan yang dilaksanakan sejak awal tahun ini membantu mengurangkan risiko penularan di tempat kerja.

“Kerajaan Negeri buat POIS yang nasihat bagaimana kilang beroperasi. Lebih 1,500 kilang terlibat dan mereka dapat kawal perebakan lebih berat.

“Sedikit sebanyak POIS hampir sama dengan Safe@Work yang dibangunkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, malah POIS dibuat lebih awal,” katanya dalam program bual bicara bersama Astro Awani malam tadi.

Pada 6 Januari, Kerajaan Negeri melancarkan POIS bagi mencegah dan mengurangkan kluster di tempat kerja yang boleh mencecah sehingga 50 peratus.

Inisiatif oleh Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) dapat membendung kes positif bagi membolehkan kilang atau pejabat terus beroperasi.

Menerusi sistem, itu, majikan yang mendaftar hanya perlu menubuhkan jawatankuasa untuk mengenal pasti lokasi dan aktiviti berisiko tinggi.

Kilang pengeluar makanan dan minuman terkemuka Nestle, Seksyen 15 di sini merupakan premis terawal memenuhi komponen sistem berkenaan.