Categories
NASIONAL

Kunci Air Ancam Keselamatan Penduduk Tanjung Karang

TANJUNG KARANG, 27 FEB: Setelah 54 tahun memerintah, kerajaan Barisan Nasional (BN) masih gagal menumpukan usaha-usaha melindungi keselamatan masyarakat Tanjung Karang.

Keselamatan penduduk di Pekan Tanjung Karang dan kampung-kampung sekitarnya bakal terancam sekiranya kunci air yang berusia lebih 40 tahun gagal menampung tekanan air Sungai Tengi.

Demikian menurut Naib Yang Dipertua Pas Tanjung Karang, Haji Misran Serman ketika ditemui wartawan TVS baru-baru ini.

“Dahulu ada dua kunci air, satu yang besar dibina sebelum merdeka pada tahun 30an lagi dan satu lagi dibina oleh Kerajaan pada sekitar tahun 60an tetapi lebih kecil.

“Malangnya, kunci air besar itu telah runtuh gara-gara kerakusan BN yang kononnya nak menaikkan taraf kunci air lama itu sekitar tahun 2006.

“Disebabkan kecuaian perancangan, semasa projek itu sedang dijalankan kunci air tersebut jadi condong kerana cerucuk yang ditanam mungkin telah terkena asas bangunan tali air itu dan akhirnya runtuh.

“Akhirnya projek menaiktaraf tersebut dihentikan begitu sahaja sekaligus telah berlaku bukan sahaja pembaziran dana awam tetapi melenyapkan satu khazanah bersejarah yang ada di situ.

“Bila kunci air besar tadi dah runtuh, kunci air yang ada sekarang cumalah kunci air kecil yang dibina pada tahun 60an. 

“Bayangkanlah apa akan jadi pada kampung-kampung dan Pekan Tanjung Karang sekiranya kunci air tersebut tidak dapat membendung tekanan air yang kuat dan pecah terutama pada masa air naik,” kata Misran.

Misran turut kesal kecuaian yang dilakukan oleh pihak terlibat dalam kerja menaiktaraf kunci air yang dibina pada 30an itu telah mengakibatkan sebuah bangunan bersejarah yang ada musnah.

“Di negara kita hanya ada dua atau tiga sahaja bangunan kunci air dan salah satu darinya adalah bangunan kunci air setinggi empat tingkat yang runtuh ini.

“Ia mempunyai nilai-nilai sejarah yang tinggi untuk tatapan generasi masa kini dan akan datang.

“Tetapi sayang kunci air itu dah runtuh dan sekarang mereka buka satu galeri yang dinamakan Galeri Jabatan Pengairan Selangor yang nampak macam tidak terurus,” beritahunya lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.