Categories
NASIONAL

400,000 Pengundi Meragukan, Ahli Lembaga SPR Didesak Lepas Jawatan

KUALA LUMPUR, 12 APRIL – Bersih 2.0 mendesak ahli lembaga Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) agar meletak jawatan serta merta memandangkan pentadbiran sedia ada gagal untuk membersihkan daftar pemilih sekaligus menjejaskan integriti Pilihanraya Umum Ke-13(PRU-13) akan datang.

Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A Samad Said mendakwa, terdapat lebih dari 400,000 pengundi disyaki meragukan melalui hasil penemuan yang dibuat oleh Malaysian Electoral Roll Analysis Project (MERAP).

?Kepercayaan terhadap SPR yang wujud pada hari ini semakin terhakis kerana membiarkan penipuan terus berlaku dan perlu digantikan dengan ahli lembaga yang baru dan perkara ini mesti diselesaikan sebelum Pilihanraya Umum yang akan datang,? katanya.

Hasil penyelidikan MERAP mengenal pasti 10 masalah pokok terutamanya berkaitan khusus mengenai daftar pemilih.

Bersih mendakwa, berdasarkan beberapa kes di Selangor pada suku tahun pertama 2012 mendapati, pendaftaran dua kali ditemui ketika 15,520 pengundi di Sabah dan 8,585 pengundi di Sarawak didaftarkan semula di Selangor.

Selain itu, masih terdapat lebih 15 orang didaftarkan sebagai pengundi dalam sebuah rumah manakala sebanyak 7,841 pengundi didaftarkan di bawah Code 71 dimana code ini untuk warganegara dilahirkan di luar negara.

Dalam suku tahun terakhir 2011, tiada kematian dilaporkan di bawah Code 33 di Sabak Bernam, Sungai Besar, Hulu Selangor, dan Tanjong Karang. Namun demikian, banyak sijil kematian telah dikeluarkan di tempat-tempat tersebut pada suku tahun itu.

Jelas Pak Samad, hasil penyelidikan ini juga memperkukuh lagi keperluan untuk membersihkan daftar pemilih sebelum pilihanraya umum dijalankan.

?SPR terbukti telah gagal menjalankan tanggungjawab untuk memastikan pilihanraya yang bersih dan adil. SPR bukannya menjamin ?satu orang satu undi?, sebaliknya SPR telah bersekongkol dalam penipuan yang diterangkan di atas.

?Membiarkan ahli lembaga Sesuruhjaya Pilihanraya sekarang terus bertugas hanya akan menjadikan pilihan raya umum yang akan datang iniĀ  terkotor, tidak adil dan tidak demokratik,? tegas Pak Samad.

Bersih 3.0 ?Duduk Bantah? akan berlangsung di Dataran Merdeka pada 28 April 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.