Categories
NASIONAL

AIC: Jadikan 28 April Tarikh Keramat Rakyat

SHAH ALAM,4 APRIL : Anwar Ibrahim Club (AIC) menyatakan sokongan terhadap penganjuran BERSIH 3.0, yang dilancarkan oleh Jawatankuasa Pemandu Bersih 3.0  di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor.

Presiden Anwar Ibrahim Club ,Saifuddin Shafi Muhammad berkata tarikh 28 April 2012 itu seharusnya menjadi tarikh keramat agar segala kepincangan pilihanraya dapat dipertontonkan di mata dunia, bahawa negara ini sedang dalam kancah penipuan terang-terangan dan wajar segera diselamatkan.

“AIC melihat beberapa perkara seperti yang dinyatakan oleh Jawatankuasa Pemandu BERSIH 3.0 itu mempunyai asas yang kukuh dan berintegriti, tidak mewakili pihak berkepentingan tetapi sebagai satu desakan untuk kerajaan segera bertindak bagi memberikan rakyat Malaysia satu bentuk pilihanraya yang lebih terjamin,” katanya dalam kenyataan media.

Menurut Shafie ,keraguan paling besar adalah terhadap kecelaruan daftar pemilih induk, sama seperti yang dinyatakan dalam Laporan Minoriti Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang jelas membuktikan wujud tangan-tangan ghaib untuk memastikan kerajaan sedia ada terus selesa mengekalkan tampuk kekuasaan dengan cara mencurangi rakyat.

“Maka adalah wajib rakyat seluruhnya untuk turun “duduk bantah” dan menyatakan pendirian tegas rakyat bahawa tidak boleh berlaku sebarang proses pilihanraya selagi daftar pemilih induk dipenuhi dengan kekeliruan dan keraguan yang munasabah.

Rakyat terutamanya anak-anak muda harus segera bangkit bagi menghalang penjajahan serta pembodohan minda terus-terusan berlaku dan menekan kita ke dasar untuk lima tahun akan datang,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.