Categories
NASIONAL SELANGOR

Malam Dataran Kembali Riang Dengan Perkhemahan Aktivis Mahasiswa

KUALA LUMPUR, 24 APRIL : Lantai Dataran Merdeka kembali dihiasi kain rentang termasuk bungkusan putih menyerupai mayat yang dikapankan simbolik kepada bebanan hutang yang dikenakan keatas mahasiswa menerusi skim pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Sebelum ini gerakkan mahasiswa beralah dari terus berkampung bagi memberi penghormatan kepada Konsert Diraja pada 21 April lalu setelah berkampung dilokasi itu lebih daripada seminggu.

Wakil Mahasiswa, Ekhsan Bukharee Badarul Hisham berkata mereka kembali berkampung dilokasi ini sebagai bukti semangat menuntut pendidikan percuma dan pemansuhan PTPTN tidak pernah pudar.

“Minggu terakhir menjelang kemuncak BERSIH 3.0 pada saya satu tempoh genting dan saya percaya banyak lagi dugaan yang bakal kami tempuhi dalam tempoh ini.

“Ia tidak membataskan hasrat kami, sejak semalam kami kembali berkampung pada pukul enam petang dengan wakil mahasiswa seramai 60 hingga 70 berkampung di sini,”ujar Ekhsan.

Tinjauan TVSelangor petang tadi dilokasi protes mendapati sekurang-kurangnya tujuh buah khemah didirikan.

Satu khemah digunakan khus untuk mengagihkan barangan yang disumbangkan oleh orang ramai seperti makanan, botol air mineral dan ubat.

Menurut Ekhsan, sebelum ini pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bertindak merampas sekurang-kurangnya enam buah khemah milik mahasiswa yang sehingga kini belum dikembalikan.

“Kami teruskan juga perkampungan ini, siang hari kami dirikan tiga buah khemah hasil sumbangan orang ramai setelah yang dahulunya dirampas pihak berkuasa.

Pada malam pula sekirannya ada orang awam yang ingin turut serta bersama kami, kami akan dirikan khemah tambahan untuk mereka,”ujarnya.

Perkhemahan aktivis mahasiswa di Dataran itu bermula sejurus selepas 500 daripada mereka mengadakan perhimpunan mansuhkan PTPTN di Kuala Lumpur pada April 14.

Leave a Reply

Your email address will not be published.