Categories
NASIONAL

Pendidikan Percuma: AMK Cadang Jumpa MB Selangor

SHAH ALAM 27 APR : Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia bercadang mengadakan pertemuan empat mata dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membincangkan berkenaan pendidikan percuma.

Menerusi satu kenyataan Setiausaha AMK, Julailey Jemadi menjelaskan pertemuan ini bertujuan berbincang dan menyampaikan sumbang saran tentang dasar pendidikan percuma, khususnya di Selangor yang diterajui Pakatan Rakyat.

“AMK melihat isu ini sebagai urusan yang wajar disegerakan untuk membuktikan bahawa pentadbiran dan tatakelola kerajaan Pakatan Rakyat mampu melaksanakannya, walaupun dilemparkan dengan pelbagai tohmahan,”katanya.

Menurutnya lagi, isu ini sudah mendapat perhatian dari pelbagai pihak, bukan sahaja di peringkat kerajaan pusat dan negeri-negeri, malah wacana ini dibicarakan pada peringkat akademik, Universiti dan para ibu bapa di seluruh negara.

“Surat sudah dihantar kepada Pejabat Menteri Besar. Diharapkan  Menteri Besar mempunyai ruang untuk berdiskusi. AMK  yakin, setelah empat tahun mentadbir negeri Selangor. Menteri Besar mampu sekali lagi mendepani isu ini dengan merangka satu dasar pendidikan percuma, khususnya di semua Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang dimiliki kerajaan negeri,”katanya.

Dalam kenyataan itu juga, AMK akan  sentiasa berada di belakang kepimpinan Menteri Besar dalam meneruskan agenda merakyatkan ekonomi dan pendidikan di negeri Selangor.

AMK juga yakin Selangor mampu menjadi model dan peneraju pendidikan percuma di peringkat nasional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.