Categories
NASIONAL

Keputusan SPRM Lepaskan Shahrizat Timbul Banyak Tanda Tanya

KUALA LUMPUR 31 MEI : Keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) untuk membuka kembali kes siasatan rasuah tahun 1995 terhadap Azmin Ali dikesali kerana dalam masa yang sama melepaskan Shahrizat Jalil berhubung kes projek Pusat Fidlot Nasional(NFC).

Kekesalan ini dinyatakan dalam kenyataan bersama Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Kenyataan itu menyebut, sungguh pun rata-rata rakyat Malaysia sudah menjangkakan bahawa SPRM akan melepaskan Ketua Wanita Umno Malaysia itu dari tuduhan rasuah bersabit NFC tetapi keputusan SPRM membuka siasatan terhadap Azmin benar-benar mendedahkan wajah sebenar SPRM.

“Rakyat boleh menilai tindakan tangkas SPRM berhubung tuduhan terhadap Azmin walaupun laporan dan siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR, pada ketika itu) menyatakan bahawa tidak ada unsur rasuah ketika siasatan dibuat dalam tahun 1995.

Berbeza pula dengan pelbagai dolak dalih yang diberikan SPRM dalam kes NFC dan Shahrizat, walaupun NFC dan menteri bertanggungjawab membuat keterangan di Parlimen mengenai proses pemberian tender kepada sebuah syarikat milik keluarga beliau,”kenyataan itu dipetik.

Dalam kenyataan itu juga turut dibentangkan fakta-fakta kedua-dua kes berkenaan tindak tanduk SPRM dan meminta rakyat menilai perkara ini.

Fakta yang pertama ialah kenyataan bekas Ketua Pengarah BPR, Datuk Shafee Yahaya yang menegaskan bahawa berdasarkan kepada siasatannya mendapati tidak ada unsur rasuah yang mewajarkan terhadap Azmin pada tahun 1995.

Beliau juga menyatakan bahawa BPR mengesyorkan agar tindakan disiplin dikenakan terhadap Azmin bertepatan dengan peraturan jabatan kerajaan dan ketiga insiden dan fakta kes ini telah dinyatakan secara jelas di dalam bukunya ?The Shafee Yahaya Story? mukasurat 306, 326 dan 356.

Manakala bagi kes NFC yang membabitkan Shahrizat pula menyebut Datuk Seri Noh Omar menyatakan di Parlimen bahawa tender NFC dibuat secara tertutup dengan menjemput hanya enam buah syarikat, antaranya NFCorp dan Felda Farm Products Sdn Bhd.

Hanya Felda Farm Products Sdn Bhd yang mempunyai pengalaman dalam industri penternakan, sedangkan NFCorp hanya baru ditubuhkan.

“Berdasarkan peraturan umum perolehan dan tender mana-mana badan (apatah lagi projek besar kerajaan), tindakan menganugerahkan tender kepada sebuah syarikat yang tidak berkemampuan untuk melaksanakannya adalah satu tindakan rasuah.

“Ini bermakna, Jawatankuasa Tender Berimpak Tinggi yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Najib Razak sendiri melakukan perbuatan rasuah dengan menganugerahkan projek bernilai RM250 juta kepada NFCorp yang langsung tidak mempunyai pengalaman mengendalikannya,” terang kenyataan itu lagi

Dalam kes NFC ini, Najib adalah pengerusi Jawatankuasa Tender dan NFCorp mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Shahrizat. Manakala Shahrizat mempunyai hubungan politik dengan Najib di bawah kabinetnya.

Kenyataan itu juga kecewa apabila SPRM sekarang bertugas menjadi kuda tunggangan BN untuk membuka fail menyiasat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat di kala pilihan raya begitu dekat.

Rafizi dan Zuraida juga yakin SPRM tidak akan memanggil Najib untuk disoalsiasat walaupun beliau saksi utama yang perlu ditemuramah untuk memahami kenapa tender RM250 juta dianugerahkan kepada NFC.

Malah, kami sendiri pelik kenapa kami tidak dipanggil untuk disoalsiasat sedangkan kamilah yang paling ke depan membongkarkan penyelewengan NFC?

Leave a Reply

Your email address will not be published.