Categories
SELANGOR

PKR Minta Khaled Nordin Dedah Jumlah Hutang Sebenar PTPTN

PETALING JAYA, 30 MEI: PKR hari ini mendesak Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin menjelaskan kepada rakyat jumlah sebenar hutang Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional (PTPTN) beserta unjuran kutipan menjelang tahun 2020.

Pengarah Srategi PKR, Rafizi Ramli berkata, merujuk rekod pemberian pinjaman PTPTN sejak tahun 1997 sehingga tahun 2010, berlaku peningkatan ketara jumlah pinjaman yang diberikan kepada pelajar IPTA dan IPTS terutamanya di antara tahun 2005 hingga 2010.

“Kadar peningkatan jumlah hutang yang diluluskan di antara tahun 2005 hingga 2010 bagi pelajar IPT dan IPTS masing masing 10 peratus dan 17 peratus setiap tahun,” katanya.

Jelas beliau, kerajaan Umno-BN perlu menyenaraikan langkah-langkah untuk memastikan jumlah kutipan semula hutang PTPTN lebih tinggi daripada jumlah rekod yang dicatatkan setakat ini.

Setakat ini, PTPTN hanya berjaya mengutip RM2.222 bilion hutang pinjaman bagi tempoh tahun 1997 hingga tahun 2010.

“Persoalan jumlah hutang yang bakal ditanggung PTPTN ini juga membawa dimensi baru dalam polemik model pendidikan baru negara.

“Jika model yang mendepankan pendidikan tinggi swasta yang bakal menelan belanja RM24 bilion setahun menjelang 2020 tidak mampu dibayar balik oleh rakyat seperti mana rekod setakat ini, siapakah yang akan menanggung hutang ini kelak? ” soal beliau.

Katanya, persoalan hutang ini sangat penting untuk membolehkan rakyat menilai bagaimanakah bentuk pendidikan tinggi yang mampan untuk negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.