Categories
SELANGOR

Lebih 100 Lagi Pangsapuri Bakal “Di-CERIA-kan”

 

SHAH ALAM 18 JUN : Sebanyak 100 lagi pangsapuri di Selangor bakal dicat semula dan mendapat kemudahan baru seperti lif, apabila mereka menyertai skim CERIA Kerajaan Negeri.

Majoriti pangsapuri-pangsapuri tersebut yang berada di dalam kawasan Petaling Jaya dan Shah Alam disasarkan akan menyertai skim tersebut selewatnya pada akhir tahun ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Negeri, Iskandar Samad berkata sebanyak 70 buah pangsapuri yang sudah menyertai CERIA di seluruh Selangor akan dibaik pulih pada tahun ini.

Kerajaan Negeri akan membelanjakan RM8.5 juta untuk 70 bangunan tersebut.

Setakat ini, sebanyak 51 pangsapuri sudah siap dibaik pulih dengan kos RM15.19 juta.

“Saya berharap penduduk menggesa pihak Badan Pengurusan Bersama (JMB) atau Persatuan Penduduk supaya berbincang dengan Kerajaan Negeri dan bersetuju untuk sertai skim ini.

“Projek baik pulih ini bukan hanya pembaikian dalam jangka masa pendek tetapi ia melibatkan jangka masa panjang,” katanya di dalam satu sidang media di semasa lawatan ke pangsapuri Teratai di Taman Subang di sini.

Melalui skim tersebut, kerajaan negeri akan melantik kontraktor untuk memperbaiki kemudahan yang rosak seperti saluran sisa buangan dan lif di pangsapuri yang terpilih.

Oleh kerana permintaan yang tinggi bagi menyertai skim tersebut, Iskandar berkata, kerajaan negeri telah memutuskan untuk membuka tender kepada kontraktor bagi kerja-kerja baik pulih.

Sebelum ini, kerja-kerja tersebut dijalankan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

?Tender akan dibuka dalam masa dua minggu lagi melalui PKNS dan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS),? Iskandar berkata.

Katanya, keputusan itu dipersetujui dalam Mesyuarat Exco baru-baru ini.

?Kerajaan Negeri melihat ia (CERIA) perlu dilaksanakan dalam tempoh masa yang cepat. Kami mahukan projek skim ini berjalan dengan lancar dan cepat.?

Kerajaan Selangor juga memutuskan bayaran deposit sebanyak lima peratus yang dikenakan kepada penghuni pangsapuri yang terlibat dengan skim itu boleh dibayar selepas kerja-kerja baik pulih siap.

Sebelum ini setiap pangsapuri perlu membayar deposit itu sebelum kerja baik pulih dijalankan.

“Mereka boleh membayar deposit itu selepas kerja-kerja baik pulih dijalankan dengan syarat penduduk perlu menandatangani surat Aku Janji.

?Selepas surat ditandatangani, kerja-kerja itu akan dimulakan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.