Categories
NASIONAL

Budaya Ganas Umno Mula Menular di Universiti

PUCHONG 25 SEPT: Politik ganas yang menjadi budaya Umno sejak kebelakangan ini dilihat sudah menjadi ikutan mahasiswa universiti.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin berkata budaya politik ganas seperti ini yang dianggap mempunyai persamaan dengan insiden membaling kasut ke dalam masjid dan cat yang didakwanya didalangi samseng Umno.

Beliau yang lebih dikenali Chegu Bard berkata nyata kesal dengan insiden ini memandangkan mahasiswa merupakan aset masa depan negara.

“Jika kita perhatikan, situasi politik semasa dalam negara akan memberikan refleks kepada mahasiswa umumnya,” kata Badrul.

Awal pagi ini menyaksikan Pengerusi Pro Mahasiswa Nasional Universiti Malaya, Edikoup Lakip Sediyanto dibelasah ketika pulang berkempen.

Dalam insiden 4 pagi itu, Edikoup dipukul sekumpulan lima orang samseng ketika dalam perjalanan pulang ke rumah sewanya di Seksyen 17, Petaling Jaya.

Setakat ini, satu laporan polis berkaitan kejadian tersebut dibuat dan Pilihan Raya Kampus (PRK) Universiti Malaya sedang berlangsung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.