Categories
NASIONAL

SAMM : Malaysia Bawa Penjenayah Perang Hadiri Forum Ekonomi Islam

SHAH ALAM, 25 NOV: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengutuk tindakan Kerajaan Pusat menjemput Presiden Sri Lanka, Mahindra Rajapaksa sebagai tetamu kehormat dalam Forum Ekonomi Islam Sedunia di Johor Bahru minggu depan.

Ini kerana Rajapaksa merupakan watak terpenting dalam perang yang mengorbankan lebih daripada 30,000 orang awam berketurunan Tamil di Utara-Timur Sri Lanka pada pertengahan tahun 2009.

Malah, penyelaras SAMM Badrul Hisham Shaharin menyamakan rejim Rajapaksa dengan rejim Zionis Israel kerana ?angkuh membunuh puluhan ribu rakyat yang tidak berdosa untuk mencapai matlamat mereka”.

“Kerajaan Sri Lanka pimpinan Mahinda Rajapaksa turut melanggar segala konvensyen berkaitan dengan hak asasi manusia sejagat.

?(Dan) telah menggunakan segala cara untuk menghapuskan orang-orang Tamil di Sri Lanka,? kata Badrul Hisham dalam satu kenyataan media.

Rajapaksa telah dijemput untuk menghadiri Forum Ekonomi Islam yang akan berlangsung pada 4 hingga 6 Disember di Pusat Konvesyen Antarabangsa Persada, Johor Bahru.

Semasa memegang jawatan Komander Utama Tentera Sri Lanka ketika perang 2009, beliau didakwa memerangkap penduduk Tamil di suatu kawasan bebas perang dan kemudiannya menggugurkan bom ‘cluster’ yang diharamakan sekaligus meragut banyak nyawa etnik tersebut.

Tentera Sri Lanka di bawah arahan beliau ketika itu juga dengan sengaja menyerang sasaran awam seperti kawasan Hospital dan kawasan perumahan dengan tujuan untuk membunuh seberapa banyak orang Tamil yang boleh.

“Kerajaan Sri Lanka tiada bezanya dengan rejim Zionis di Israel?, menurut kenyataan media tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.