Categories
NASIONAL

ABU: Peristiwa 13 Mei Tidak Akan Berulang

SHAH ALAM 5 DIS: Usaha Umno-BN menggunakan hasutan jahat seperti tragedi berdarah 13 Mei akan berulang kembali jika gagal memerintah Putrajaya menggambarkan betapa terdesaknya parti itu meraih kembali sokongan rakyat.

Pengasas gerakan Asalkan Bukan Umno (ABU), Haris Ibrahim berkata, tragedi 13 Mei tidak akan berlaku seperti apa yang digambarkan Umno-BN kerana rakyat di negara ini semakin matang dan tidak hanya bergantung kepada satu saluran maklumat sahaja.

Katanya, Umno-BN tidak berubah dengan tradisinya mengeluarkan ucapan berbaur perkauman bagi menakutkan rakyat supaya memilih parti itu ketika Pilihan Raya Umum-13(PRU13) akan datang.

“Pada tahun 2009, isu kepala lembu..mereka (Umno-BN) nak lagakan Melayu dengan Hindu, Islam dengan bukan Islam,”dakwanya dalam temubual khas dengan TV Selangor.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil bahawa tragedi 13 Mei akan terjadi sekiranya Umno gagal ke Putrajaya ketika Persidangan Agung Umno baru-baru ini.

Katanya, rakyat kini tidak hanya bergantung kepada saluran media yang dikawal sepenuhnya rejim Umno-BN tetapi menggunakan media alternatif seperti internet, blog dan laman sosial facebook dan twitter.

“Media Umno seperti TV3 dan Utusan hari-hari mainkan isu ini dengan tujuan menakutkan masyarakat di pedalaman kerana rakyat di bandar sudah tidak termakan dengan hasutan ini.

“Kita tengok hari itu, isu nama Allah digunakan penganut Kristian, lepas keputusan mahkamah..insiden kebakaran gereja..ada orang menuntut demo di masjid tapi tidak berjaya sebab apa…orang Melayu dah sedar bahawa ini agenda Umno ungkit perkara-perkara ini untuk memastikan hayatnya bertahan,” katanya yang juga seorang aktivis sosial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.