Categories
SELANGOR

Waspada Terhadap Hakisan Bawah Tanah di Taman Muda

jenice

AMPANG, 31 DIS : Penduduk di Jalan Bunga Tanjung, Taman Muda di sini dinasihatkan supaya berhati-hati dan tidak meletakkan kenderaan berhampiran padang permainan di situ ekoran berlakunya mendapan dan hakisan bawah tanah.

Adun Teratai, Jenice Lee ketika membuat tinjauan di kawasan itu pagi tadi berkata, kejadian tersebut dilaporkan berlaku kira-kira minggu lalu akibat hujan lebat yang turun hampir setiap hari.

Ekoran itu, katanya, tanah mula menjadi lembab hingga menyebabkan longkang sepanjang 200 meter juga runtuh, walaupun kawasan itu bukan dikategorikan sebagai tanah cerun dan berbukit.

“Kita lihat tanah runtuh tetap berlaku di kawasan itu walaupun ia bukan tanah cerun. Malah kejadian ini juga tidak mempunyai kaitan dengan penyelenggaraan padang yang sedang giat dijalankan. Ia mungkin berlaku disebabkan pergerakan bawah tanah.

“Oleh itu, saya meminta agar penduduk untuk tidak lagi meletakkan kenderaan berhampiran kawasan itu buat sementara waktu sehingga masalah ini dapat diselesaikan,” katanya dalam sidang media.

Sehubungan itu, tegas Jenice, beliau akan membuat laporan kepada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) bagi menggesa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu untuk mengkaji masalah berkenaan supaya ia tidak berlanjutan.

Dalam sidang media sama, Jenice turut meminta orang ramai supaya lebih bertanggungjawab dengan tidak meletakkan kenderaan sesuka hati di bahu jalan terutamanya di kawasan Pasar Pagi Taman Muda.

Ia katanya, bagi memastikan aliran trafik berjalan lancar dan memudahkan pengguna jalan raya lain untuk menggunakan laluan tersebut.

“Kita perlukan kerjasama daripada semua pihak baik orang ramai mahupun penjaja untuk meletakkan kenderaan mereka di tempat letak kereta yang disediakan. Sekiranya masalah ini masih gagal diselesaikan, kita akan mengarahkan MPAJ untuk mengenakan tindakan tegas,” jelasnya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.