Categories
NASIONAL SELANGOR

90% Manifesto PR Selangor 2008 Ditunai

manifesto-2008

SHAH ALAM, 1 Mac – Lebih 90 peratus daripada 23 janji di dalam manifesto Pakatan Rakyat Selangor 2008 sedang dilaksanakan, manakala inisiatif seperti pemberian air percuma 20 meter padu dan skim mikrokredit merupakan dasar baru.

Sebanyak 16 daripada 23 janji tersebutĀ  dilaksanakan. Ini seperti hadiah anak masuk universiti, tabung anak Selangor (TAWAS), perlindungan insurans usia emas dan meningkatkan pendapatan petani kepada RM 1,200 sebulan.

Manakala terdapat dasar yang sedang di dalam perancangan untuk menepati lapan janji lagi seperti menyediakan pendidikan pra-sekolah percuma untuk kanak-kanak, elaun khas suri rumah dan memberikan perkhidmatan percuma bagi warga emas di hospital kerajaan.

Menurut data daripada sekretariat akhbar pejabat Menteri Besar Selangor, terdapat enam dasar yang tidak dimasukkan ke dalam manifesto tetapi dilaksanakan Kerajaan Negeri sejak 2008.

Selain skim air percuma 20 mĀ³, dasar-dasar tersebut termasuk skim mikrokredit bandar dan luar bandar (Mimbar dan Skimsel), Tabung Anak Pekerja Ladang, Program Tuisyen Rakyat, Skim Perumahan Pekerja Ladang dan bantuan pengurusan bangunan.

mes

Leave a Reply

Your email address will not be published.