Categories
NASIONAL SELANGOR

Maijol: PKR ada harapan menang petisyen Kota Marudu

SHAH ALAM, 28 OGOS: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mempunyai peluang cerah untuk memenangi perbicaraan petisyen pilihanraya bagi DUN Kota Marudu, Sabah.

Pempetisyen, Datuk Maijol Mahap yang juga merupakan calon PKR untuk kerusi tersebut pada Pilihan Raya Umum Ke-13 yang lalu berkata keterangan-keterangan yang diberikan oleh 17 saksi pada perbicaraan itu adalah kukuh dan menyebelahi tuntutan beliau.suasana pilihanraya 1

“Ketua Tempat Mengundi (KTM) gagal menyerahkan Borang 14 yang merekodkan jumlah undi yang diperolehi setiap calon serta bilangan undi rosak kepada ejen pilihan raya PKR. Ini menyalahi Peraturan-Peraturan Pilihan Raya 1981,” kata Maijol.

Perbicaraan petisyen memasuki hari ketujuh di Mahkamah Pilihan Raya Sabah hari ini. Mahkamah menetapkan perbicaraan ini berjalan sehingga 30 Ogos nanti.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang memenangi kerusi Parlimen Kota Marudu dinamakan sebagai responden pertama, Pegawai Pengurus Pilihan Raya Lovita Koisun sebagai responden kedua dan responden ketiga, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut Maijol, Borang 14 yang gagal diserahkan KTM itu menunjukkan beliau memperolehi bilangan undi yang tinggi.

“Saya tidak tahu jumlah undi, saya hanya mengetahui apabila berpeluang melihatnya dan ia menunjukkan saya memperolehi bilangan undi tertinggi tetapi pada malam pengiraan undi saya tidak diberikan maklumat ini,” jelas beliau.

Dalam pertandingan empat penjuru bagi DUN Kota Marudu pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu, Ongkili yang mewakili Barisan Nasional (BN), menang tipis dengan majoriti 842 undi selepas memperoleh 15,168 undi manakala Maijol meraih 14,326 undi, calon Star Majamis Timbong (2,228 undi) dan Yuntau @ Kuntau Kolod (SAPP) hanya mendapat 444 undi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.