Categories
SELANGOR

Analogi Chang Khim jawab isu belanjawan tambahan Selangor

Oleh : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 20 NOV: Pembekalan atau belanjawan tambahan yang dibuat Selangor sebelum ini bukan disebabkan kegagalan kerajaan negeri merancang dan mengurus perbelanjaan seperti belanjawan tahunan yang dibentangkan.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikkan, Datuk Teng Chang Khim, berkata kerajaan negeri memohon belanjawan tambahan pada pertengahan tahun disebabkan kejayaan meningkatkan hasil hingga mampu mengatasi unjuran hasil dalam belanjawan tahunan yang dibentang, pada hujung tahun.

03“Pendapatan saya RM6,000 sebulan dan sudah tentu dapat kira berapa yang akan diterima untuk setahun. Jadi saya sudah siapkan belanjawan untuk keperluan diri dan keluarga untuk setahun itu.

“Selepas itu, saya juga beritahu isteri berkenaan belanjawan keluarga yang sudah diatur untuk setahun tetapi ada pengumuman gaji dinaikkan. Kenaikan itu menyebabkan bertambahnya pendapatan dan saya akan umumkan belanjawan baru dengan menambah perbelanjaan tambahan,” katanya.

Chang Khim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) (DAP-Sungai Pinang) berkata demikian ketika memberikan analogi mengapa kerajaan negeri memohon belanjawan tambahan sebelum ini sebagai mencelah ucapan perbahasan Belanjawan Selangor 2014 oleh Ketua Pembangkang, Shamsudin Mohd Lias (BN-Sungai Burong), di sini, hari ini.

Shamsudin mendakwa belanjawan tambahan itu menunjukkan kerajaan negeri mengamalkan belanjawan defisit.

ADUN (DAP-Sekinchan), Ng Sue Lim pula ketika mengulas isu sama mengingatkan supaya Shamsuddin tidak terus berulang kali memainkan perkara terbabit yang sudah dijawab sebelum ini.

ng suee lim dun red hands 02“Tak payah ungkit, apa yang penting kerajaan negeri mempunyai pendapatan yang cukup untuk dibelanjakan untuk rakyat Selangor,” katanya.

Terdahulu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberitahu kerajaan negeri berjaya meningkatkan kutipan hasil cukai semasa dan tertunggak yang gagal dilaksanakan BN sebelum ini.

Abdul Khalid (PKR-Pelabuhan Klang) berkata, kejayaan itu adalah penyumbang kepada peningkatan hasil dan rizab negeri serta bukan melalui cara menaikkan cukai yang dikenakan terhadap rakyat Selangor.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.