Categories
SELANGOR

FOMCA : Wajar contohi Selangor beri khidmat bas percuma

Oleh : HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM 28 Nov : Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menyokong penuh langkah Selangor melaksanakan perkhidmatan bas percuma kepada masyarakat dan wajar dicontohi negeri lain.

Setiausaha Kehormat Fomca, Mohd Shani Abdullah, berkata pendekatan diambil Selangor wajar dipuji dan ia menunjukkan keprihatinan berhubung masalah dihadapi rakyat yang ketika ini dibebani kos sara hidup yang tinggi.

fomca-awam copy“Tindakan Selangor adalah satu langkah yang tepat pada masanya dan boleh dijadikan contoh kepada kerajaan negeri lain. Semua kerajaan harus memahami dan menggunakan pembiayaian sektor sosial termasuk pengangkutan awam untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

“Memang ini adalah saranan FOMCA dalam sesi pembentangan belanjawan setiap tahun, yang mana kita menggesa kerajaan memberi peruntukan tambahan kepada semua sektor sosial termasuk pengangkutan awam,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, semalam.

Mohd Shani berkata, pengangkutan awam adalah salah satu perkhidmatan digunakan rakyat yang tidak mempunyai pengangkutan sendiri atau golongan berpendapatan rendah.

Beliau berkata, golongan yang menggunakan perkhidmatan itu dapat menjimatkan sebahagian kos sara hidup dan membantu menampung perbelanjaan yang meningkat dalam bidang lain seperti keperluan asas dan pendidikan.

Katanya, sama ada warga tempatan atau asing, kerajaan tidak seharusnya membezakannya kerana mereka adalah pengguna yang berhak atas perkhidmatan disediakan.

“Daripada segi hak asasi manusia, sesuatu perkhidmatan tidak harus mendiskriminasikan kaum atau tahap. Adalah penting untuk menghormatinya.

“Hal iIni kerana warga asing juga membayar cukai. Walaupun mereka tidak membayar cukai pendapatan kerana tidak menerima pendapatan tinggi untuk tujuan itu, tetapi membayar cukai dalam bentuk barangan dibeli jadi berhak untuk menerima perkhidmatan ini,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.