Categories
SELANGOR

Selangor atasi kerajaan pusat, umum RM30 juta untuk wanita

OLEH : SIRAJ MOHD ZAINI

SHAH ALAM 20 NOV : Kerajaan pusat melalui Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga masih gagal membentangkan peruntukan yang disediakan khusus bagi pembangunan kaum wanita di negara ini.

Hal itu berbeza dengan kerajaan negeri yang memperuntukkan RM30 juta bagi golongan wanita serta RM1.3 juta bagi tujuan program kewanitaan di dalam Belanjawan Selangor 2014, semalam.

rodziah pc green 20 jul 01Sehubungan itu, Exco Wanita dan Kebajikan negeri, Rodziah Ismail mendesak menteri terbabit, Datuk Rohani Abdul Karim supaya menjelaskan kepada seluruh golongan wanita di Malaysia berkenaan jumlah sebenar peruntukan yang disediakan dalam Bajet Negara 2014.

Rodziah berkata, Jabatan Pembangunan Negeri di bawah kementerian berkenaan masih gagal menyatakan peruntukan yang disediakan bagi tujuan pembangunan wanita di Selangor, sehingga kini.

“Saya selaku EXCO negeri ingin mendesak kerajaan pusat mengumumkan berapa bajet yang selama ini ditanya dan dituliskan kepada Jabatan Pembangunan Negeri. Sehingga kini, kita belum tahu bajet yang diperuntukkan untuk rakyat negeri Selangor khasnya kepada pembangunan wanita melalui kementerian berkenaan,” katanya.

Rodziah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) (PKR-Batu Tiga) berkata demikian ketika sidang media di lobi Dewan Negeri Selangor (DNS), Bangunan Annex, di sini, hari ini.

Pada masa sama, Rodziah berkata, Belanjawan Selangor 2014 memberi tumpuan kepada penjanaan dan peningkatan pendapatan golongan itu yang digandingkan dengan pelan tindakan wanita negeri yang menekankan kecelikan serta penghayatan dalam meningkatkan jati diri setiap wanita di negeri itu.

Katanya, belanjawan yang diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah jangkaan yang menunjukkan pengurusan kewangan berhemah berdasarkan hasil dan pencapaian.

“Ketelitian Menteri Besar dalam urusan Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) akan berterusan, selain dihayati dan dilaksanakan dalam belanjawan bagi golongan wanita sebanyak RM30 juta serta RM1.3 juta untuk program wanita yang sedia ada.

“Maknanya kalau kita tengok setiap tahun, RM1 juta dimasukkan dalam bajet yang disatukan dan kali ini Menteri Besar menambah peruntukan sebanyak RM30 juta untuk program pembangunan wanita,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.