Categories
NASIONAL

Petugas media perlu bangkit pertahan hak, boikot pemimpin berat sebelah

Oleh : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM 20 DIS: Bekas Presiden Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ), Hata Wahari menyeru petugas media seluruh agensi bangkit mempertahankan hak dan memboikot liputan pemimpin kerajaan yang terus bertindak berat sebelah berkenaan laporan media.

Dalam satu kenyataan kepada media Hata memaklumkan, tekanan terhadap wartawan dan agensi media oleh kerajaan perlu dihentikan kerana teguran dalam bentuk tulisan adalah satu bentuk tugas utama akhbar dan wartawan.

hata wahari protes utusan 01“Saya ingin menyoal semua wartawan di Malaysia, sampai bila kita hendak membiarkan perkara ini berlaku dan adakah kita seperti selalu hanya melihat serta melaporkan sahaja apa yang berlaku.

“Sehubungan itu, saya menyeru wartawan, editor, pemilik media dan mereka yang berkenaan untuk melakukan tindakan sewajarnya iaitu dengan memboikot daripada membuat liputan terhadap kerajaan dan pemimpinnya kerana rekod kebebasan media mereka yang teruk.

“Mari kita bersama bersatu hati membuat demonstrasi besar-besaran dan memilih satu hari untuk tidak membuat liputan, kita kosongkan media atas talian, letakkan warna hitam dalam media atas talian, akhbar dan pelbagai media lain,” katanya dalam satu kenyataan media kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Katanya, penggantungan permit akhbar mingguan The Heat adalah satu lagi sejarah hitam dalam dunia kewartawanan Malaysia

The Heat digantung permit disebabkan penerbitan laporan yang menegur perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada muka depan akhbar berkenaan.

Hata yang juga bekas wartawan kanan di Utusan Malaysia yang dipecat menegaskan, wartawan perlu berhimpun secara aman di hadapan pejabat Perdana Menteri, Putrajaya untuk menyatakan bantahan terhadap kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

“Saya boleh memberi lagi tindakan ekstrem tetapi percaya tidak ramai wartawan yang sanggup melakukkannya kerana sebilangan besar wartawan di Malayia adalah wartawan dunia ketiga yang tidak sanggup berkorban untuk memperjuangkan nilai kewartawanan dan kebebasan media,”katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.