Categories
SELANGOR

Kalimah Allah: Selangor bakal hantar surat kepada Zahid

SHAH ALAM 7 JAN; Kerajaan Selangor akan menulis surat kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi bagi mendapatkan penjelasan berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, Sallehen Mukhyi, berkata hal itu kerana terdapat percanggahan antara Penyelesaian 10 Perkara yang diputuskan kabinet pada 2011 dengan titah Sultan Selangor yang melarang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Muslim.

Sallehen MukhyiKerajaan persekutuan sebelum pilihan raya negeri Sarawak 2011 membentangkan Penyelesaian 10 Perkara dan antara lainnya menggariskan kalimah “Allah” boleh digunakan di Malaysia Timur dan memerlukan tanda “Untuk Kristian Sahaja” di Semenanjung Malaysia.

“Pendirian kerajaan negeri adalah kita bersama titah Tuanku dalam penggunaan kalimah Allah. Tetapi yang saya nak tulis surat pada menteri, adalh menginginkan penjelasan kenapa import Bible (bahasa Melayu) dibenarkan.

“Dia (menteri) perlu jelaskan kepada semua negeri supaya tidak jadi isu politik,” katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Turut hadir pada sidang media itu Paderi Lawrence Andrew yang mencetuskan kontroversi dengan kenyataannya mempertahankan penggunaan kalimah Allah di kalangan orang Kristian di negeri itu sebelum ini.

Katanya, pandangan beliau sebelum ini bersandarkan kepada Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan yang memberikan kebebasan kepada semua orang untuk mengamalkan agama masing-masing.

“Setiap kumpulan agama mempunyai hak mereka untuk menguruskan hal ehwal agama mereka. Saya tidak boleh beritahu orang Islam, Hindu atau Buddha apa yang perlu mereka lakukan.

“Jangan salah anggap, inilah sahaja yang saya katakan sebelum ini. Saya seru semua ayuhlah kita bersaudara, bersama bina jambatan dan bersahabat,” katanya yang dipetik daripada Malaysia Kini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.