Categories
KENYATAAN MEDIA

Anwar: Shafee langgar salah laku guaman

Oleh: Sivarasa Rasiah

Adalah dimaklumkan bahawa anak guam saya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN merangkap Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, hari ini telah memfailkan satu aduan kepada Lembaga Disiplin untuk pengamal undang-undang terhadap Tan Sri Muhammad Shafee bin Md Abdullah.

Aduan ini dibuat kerana Shafee telah salah laku dan melanggar seksyen 94(3)(d) Akta Profesion Undang-Undang 1976 di mana Shafee telah melanggar, antara lain, Peraturan 3, 4, 5, 10, 16, 17, 18, 28, dan 36 Peraturan (Amalan dan Etika) Profesion Guaman 1978 dengan menerima fiat Peguam Negara untuk bertindak sebagai Timbalan Pendakwa Raya dalam kes Mahkamah Rayuan terhadap anak guam saya.

Salahlaku Shafee ini melanggar peraturan etika profesional di mana seseorang peguam tidak boleh berada di dalam keadaan percanggahan kepentingan dan tidak boleh memiliki kepentingan sendiri di dalam hasil sesuatu kes.

Di dalam kes ini, Shafee telah dilantik oleh Peguam Negara walaupun Shafee berada di rumah DS Najib Razak pada hari Saiful Bukhari hadir untuk “membuat aduan”; Shafee sering dilantik sebagai peguam kepada DS Najib, DS Rosmah dan Tun Mahathir; dan Shafee sendiri tahu tentang salahlaku Peguam Negara.

Walau apa pun yang berlaku esok di dalam kes untuk menyingkirkan Shafee dari terus bertindak sebagai Timbalan Pendakwa Raya dalam kes rayuan Fitnah 2, anak guam saya akan meneruskan dengan aduan beliau ini demi kemaslahatan umum.

* SIVARASA RASIAH adalah Peguam DS Anwar Ibrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published.