Categories
NASIONAL

Dr Syed Husin: Sosma jelmaan semula ISA, undang-undang zalimi rakyat

SHAH ALAM 6 MEI: Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas 2012) adalah jelmaan semula undang-undang drakonian Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Senator Dr Syed Husin Ali berkata, beberapa bahagian dari ISA dimasukkan ke dalam Sosma, dengan jaminan bahwa undang-undang baru itu tidak akan digunakan untuk menahan seseorang atas dasar keyakinan politik mereka.

syed husin aliNamun, kata Syed Husin, jaminan itu hanya helah pemerintah berikutan penangkapan terbaru melibatkan aktivis Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Saiden Muslimin Ismail, 24, ditahan di bawah Seksyen 4(1), Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas 2012) minggu lalu oleh Polis Bahagian Anti-Keganasan, Cawangan Khas, Bukit Aman.

“Sejauh yang kami tahu, Saiden adalah tahanan politik dan bukan ancaman keamanan. Oleh itu dia tidak boleh ditahan di bawah Sosma.

“Kita tidak pasti sama ada apa yang dikatakan polis tentang suspek yang ditahan ini dan jaringan mereka merencanakan tindakan ganas.

sosma“Kedua, kita jangan lupa persetujuan ramai bahawa penahanan seseorang tanpa bicara adalah pelanggaran dan demokrasi tidak dipatuhi,” katanya dipetik Malaysiakini.

Justeru, bekas tahanan ISA itu menjelaskan, hasrat sebenar pemansuhan memansuhkan undang-undang tahan tanpa bicara seperti diumumkan PM Najib Razak pada 2012 tidak memberi sebarang makna.

Syed Husin mengingatkan untuk waspada terhadap sebarang Akta khususnya berkaitan keselamatan, kerana muslihat menahan seseorang tanpa bicara boleh dibuat melalui undang-undang.

“Kalau pemberontak, mereka adalah ancaman keselamatan. Tetapi jika hanya ‘sesat’, mereka harus diizinkan dalam ruang demokrasi untuk disanggah melalui hujah dan debat.

“Bukan dengan tekanan melalui penahanan tanpa bicara,” kata Dr Syed Husin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.