Categories
NASIONAL

LAPORAN KHAS: Umat Islam Xinjiang ditangkap tanpa sebab, dibunuh secara kejam

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 17 JULAI: Nasib etnik Uyghur di wilayah Xinjiang, China disifatkan jauh lebih malang, berbanding penduduk di Gaza ekoran kekejaman dan penindasan terhadap mereka yang berlaku hampir setiap hari hanya kerana mengamalkan ajaran Islam.

Exco Undang-undang Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Mohd Khairul Anwar Ismail, berkata pihak berkuasa China sentiasa mengadakan kawalan ketat di kawasan tumpuan seperti masjid, universiti dan sekolah untuk memastikan tiada yang melanggar peraturan ditetapkan kerajaan itu.

Beliau berkata, jika suku kaum itu didapati melanggar peraturan, maka mereka akan dibawa ke balai polis untuk diseksa dan berkemungkinan dibunuh dengan kejam.

_76196776_450960539“Polisi kerajaan China adalah kita tidak akan tahu ke mana mangsa ini dibawa, bahkan kalau dijatuhkan hukuman juga tiada siapa yang akan tahu.

“Kalau kita lihat daripada konteks penindasan, memang berlaku kekejaman di dua wilayah itu cuma bezanya kalau di Xinjiang ia berlaku setiap hari tetapi di Gaza sekurang-kurangnya (penindasan) berlaku pada waktu tertentu.

“Rakyat Gaza boleh hidup dengan aman, cuma ketika Ramadan sahaja berlakunya serangan bom tetapi kalau mengikut laporan daripada ahli misi bantuan di sana, Gaza jauh lebih aman,” katanya dalam sesi temubual khas yang turut dihadiri Naib presiden ABIM, Mohamad Raimi Ab Rahim, bersama Selangor Kini, dekat sini, hari ini.

Khairul berkata, kaum Uyghur itu adakalanya ditangkap tanpa sebab, dicederakan dan dibunuh, manakala kaum wanita pula berdepan risiko dirogol.

ABIM, KhairulBeliau berkata, adakalanya hanya mayat mangsa yang diserahkan semula kepada ahli keluarga, namun pihak berkuasa di sana akan memberi alasan bahawa kematian itu disebabkan sakit ketika berada dalam tahanan.

“Pihak berkuasa di sana kalau sudah bertemu suspek, mereka akan ada lesen untuk bunuh, tangkap dan sebagainya, tetapi kalau seseorang itu bukan suspek, mereka akan rogol.

“Biasanya kalau masuk penjara, mangsa yang ditangkap akan diisytiharkan hilang,” katanya.

Identiti Islam dilarang ditonjolkan di wilayah Xinjiang seperti menyimpan janggut bagi lelaki, dilarang memakai tudung, tidak dibenarkan solat untuk kakitangan kerajaan bawah 18 tahun dan terbaru larangan berpuasa mula dikuatkuasakan terutama di sekolah dan universiti.

China ProtestMalah, masyarakat Islam di sana terus berhadapan tekanan oleh kerajaan China apabila pelajar universiti etnik itu diberi ugutan buang universiti atau hilang peluang kerjaya jika berpuasa.

Kerajaan China mendakwa, kempen melarang puasa itu adalah sebagai usaha menangani apa yang dianggap ‘perbuatan pengganas’ oleh minoriti Muslim Uyghur.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.