Categories
NASIONAL

Anwar: Dakwaan hasutan & tangkapan PPS trend sekat pengaruh Pakatan

SHAH ALAM 1 SEPT: Tindakan Kerajaan Umno-BN mengenakan dakwaan hasutan ke atas ahli politik pembangkang dan tangkapan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang sebagai satu trend menyekat Pakatan Rakyat di negara ini.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Putrajaya sengaja mencari kesalahan sesiapa sahaja yang mempunyai kesan terhadap masyarakat.

10646909_891280597568709_3633257808555321636_n“Jelas sekali itu trendnya. Siapa sahaja yang nampak berkesan menyampaikan pandangan, mereka akan kena,” katanya dipetik The Malaysian Insider.

Anwar berkata demikian selepas merasmikan upacara pecah tanah sebuah sekolah agama di Guar Jering, Permatang Pauh, yang dibina dengan pembiayaan RM1.59 juta dari kerajaan Pulau Pinang.

Mereka yang didakwa menghasut baru-baru ini termasuk Rafizi Ramli, N Surendran dan Tian Chua dari PKR, RSN Rayer dan Teresa Kok dari DAP, dan Khalid Samad (PAS).

Katanya, sesuatu yang hipokrit apabila pemimpin pembangkang didakwa di bawah satu kes yang “rapuh” sementara penyokong Umno dan Barisan Nasional yang membuat kenyataan yang jelas berunsur perkauman tidak dikenakan sebarang tindakan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.