Categories
NASIONAL

1MDB: Rakyat bakal bayar tarif elektrik lebih mahal

PETALING JAYA, 20 NOV: Rakyat berdepan dengan bayaran bekalan elektrik lebih tinggi beberapa tahun akan datang jika Kerajaan Pusat memberikan kontrak kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membina dan mengendalikan loji kuasa serta menjual tenaga elektrik untuk membayar hutangnya.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (DAP), Tony Pua menjelaskan, hal itu ekoran 1MDB terpaksa melangsaikan pinjaman RM42 bilion dan mengalihkannya bebanan hutang itu kepada rakyat.

“Risiko kepada ekonomi besar kerana ia akan mempunyai kesan domino jika 1MDB mungkir.

1MDB“Sebab itu kerajaan dengan cepat cuba mencari wang membantu 1MDB membayar hutangnya,” kata ketika Forum 1MDB: Negara Berhutang di sini, malam tadi.

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, jika 1MDB tidak boleh membayar hutang mereka dan jika jatuh, ia boleh menarik ekonomi turun bersamanya kerana hutangnya berjumlah hampir RM20 bilion dijamin Putrajaya.

Katanya, perkara itu bermakna Kerajaan Pusat perlu campur tangan dan membayar hutang 1MDB jika syarikat terbabit memungkirinya.

Rafizi berkata, sebahagian daripada kontrak itu mempunyai tarif elektrik yang lebih tinggi daripada biasa yang akhirnya akan diturunkan kepada pengguna.

Menurut laporan terdahulu, 1MDB dianugerahkan projek loji kuasa arang batu bernilai RM11 bilion pada awal tahun ini dalam satu tender terbuka yang menjadi kontroversi.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.