Categories
SELANGOR

Selangor sedia jalan khas iktiraf Datuk Mokhtar Dahari

Oleh: HAFIZAN TAIB

SABAK BERNAM, 15 NOV: Kerajaan Negeri merancang pelbagai program bagi memperingati dan memberi pengiktirafan kepada lagenda bola sepak Selangor dan Malaysia, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari.

Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari, berkata sesungguhnya Mokhtar adalah lagenda dan ikon sukan khususnya bola sepak yang menjadi pujaan rakyat dan negara.

Katanya, Kerajaan Negeri mempunyai pelbagai perancangan untuk dijayakan bagi mengenang jasa bakti Mokhtar serta boleh menjadi tatapan generasi masa kini.

mokhtar pix“Sememangnya, Kerjaan Negeri menganggap Mokhtar Dahari adalah lagenda dan ikon kepada bola sepak Selangor.

“Antara perancangan kita adalah akan menyediakan satu jalan atas nama Datuk Mokhtar Dahari berhampiran Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang sudah disiapkan.

“Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) juga baru melancarkan kejohanan Piala Datuk Mokhtar Dahari yang menjadi program tahunan bagi mengisi kalendar bola sepak Selangor,” katanya kepada Selangor Kini, semalam.

Katanya, ia adalah langkah awal dilakukan Kerajaan Negeri bagi mengiktiraf dan mengekalkan Mokhtar selaku ikon bola sepak dan sukan di Selangor.

amirudin shari“Datuk Mokhtar Dahari adalah imej dan ikon terpenting dalam bola sepak Selangor,” katanya.

Kejohanan Bola Sepak Piala Datuk Mokhtar Dahari bermula 10 hingga 22 November ini bagi pasukan bawah 17 tahun bertujuan mencungkil bakat baru.

Pada 13 November lalu, Google Malaysia memaparkan seni lakaran atau ‘doodle’ Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari sempena ulang tahun kelahiran ke-61.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.