Categories
SELANGOR

Pendidikan berteras al-Quran & sains kembalikan kegemilangan era Rasulullah SAW

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 18 NOV: Sistem pendidikan berteraskan Al-Quran termasuk melibatkan sains mampu mengembalikan kegemilangan modal insan seperti zaman kegemilangan Islam di era pemerintahan Nabi Muhammad SAW.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Ahmad Zaharin Mohd Saad percaya kegemilangan itu dapat dikembalikan melalui penubuhan sekolah berteraskan Islam seperti Sekolah Agama Menengah Tahfiz Aliran Sains.

“Sumbangan Al-Quran kepada manusia dan dunia sangat besar serta bermakna.

murid tahfiz 25 julai 01“Al-Quran sudah dibuktikan oleh sejarah kerana berjaya membina satu tamadun dan peradaban kehidupan manusia. Saya percaya ganerasi itu membaca, menghafaz, mengamal dan menghayati Al-Quran,” katanya.

Bercakap dalam Konvensyen Sekolah-sekolah Agama Menengah Tahfiz Aliran Sains Kebangsaan Kali Ke-5, beliau mengharapkan usaha ke arah memperkasakan kurikulum ini menjadi perhatian pelbagai pihak dalam menjayakan visi dan sekolah berkenaan di Malaysia.

Ahmad Zaharin berkata, mata pelajaran sains ingin dibuktikan sebagai model pengintegrasian dengan Al-Quran selain memantapkan akidah guru dan juga pelajar.

Tahun ini, fokus konvensyen bertemakan Al-Quran dan Sains ke arah memantapkan kemenjadian guru.

Seramai 154 orang guru tahfiz aliran sains dari seluruh negara menyertai konvensyen itu yang berlangsung sehingga 20 November bertempat di Hotel Carlton Holiday & Suites, di sini, hari ini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.