Categories
NASIONAL

Campur tangan politik punca salahlaku kakitangan awam

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 18 NOV: Campur tangan politik dalam urusan perkhidmatan awam adalah salah satu punca berlakunya ketirisan, pembaziran dan penyelewengan seperti yang dilaporkan dalam Laporan Audit Negara saban tahun.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, campur tangan ahli politik menyebabkan tekanan kepada pegawai kerajaan terlibat untuk menjalankan tanggungjawab mereka mengikut garis panduan sepatutnya.

audit 2012“Saya faham keresahan rakyat urusan pentadbiran dan akaun kerajaan diuruskan dengan buruk walaupun Laporan Ketua Audit Negara dibentangkan setiap tahun tetapi kerajaan tak mengambil pengajaran.

“Salah satu perkara yang sukar dielakkan pegawai kerajaan ini, apabila ada arahan tertentu walaupun dia tahu arahan itu bertentangan dengan polisi kewangan dan sebagainya,” kata Mahfuz ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.

Mahfuz juga percaya laporan salah laku yang dibentangkan Ketua Audit Negera itu hanya sebahagian daripada banyak lagi salah laku yang melibatkan dana lebih besar.

Jelas beliau, antaranya termasuk laporan audit terhadap pengurusan Hari Belia Negara 2011 hingga 2013 yang masih menjadi tanda.

“Ini tanggungjawab Ketua Audit Negara kena bentangkan kepada rakyat khususnya kepada parlimen walaupun sudah dijanjikan pada sesi ke dua.

“Adakah ini menandakan adanya yang tidak kena dalam laporan audit pengurusan hari belia negara tetapi adanya campurtangan politik menyebabkan tak diendahkan?,” kata Mahfuz lagi.

Justeru itu Mahfuz menggesa kerajaan dan agensi bertanggungjawab lain mengadakan siasatan terperinci setiap laporan salah laku yang dilaporkan Ketua Audit dan mengambil tindakan tegas.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.