Categories
SELANGOR

Luaskan program kesenian di Selangor, masyarakat boleh belajar keunikan pelbagai kaum

Oleh: LIZAWATI MADFA

KUALA LANGAT, 7 DIS: Usaha penganjuran program berbentuk kesenian dan warisan budaya diharap dapat diperluas dan diperbanyakkan di Selangor.

Bagi penjawat awam, Mazlan Rusni, 46, usaha berkenaan tidak seharusnya tertakluk kepada budaya warisan Melayu sahaja.

Lan“Kalau boleh anjurkan juga kesenian budaya bangsa lain seperti Cina, India, orang asal dan lain-lain yang terdapat di Malaysia ini.

“Dengan ini, dapatlah kita pelajari budaya masing-masing kerana setiap satu itu ada keunikannya tersendiri,” katanya kepada Selangor Kini pada majlis perasmian Himpunan Basikal Tua dan Klasik Semalaya di Dataran Pantai Morib,  di sini, semalam.

Majlis yang disempurnakan Exco Adat Melayu, Pembangunan Desa Kampung Tradisi, Dr. Ahmad Yunus Hairi, itu turut diselitkan acara makan Nasi Ambeng yang dihidang di dalam dulang.

IMG_7008Mohd Razif Husaini pula berkata, program berkenaan mampu memupuk kemesraan dan jalinan persahabatan antara peserta, pengunjung dan keluarga.

“Tahniah dan syabas kepada penganjur, semoga lebih banyak program sebegini diadakan pada masa akan datang. Dalam dunia teknologi komunikasi ini, jangan pula kita lupa pembangunan warisan budaya kita,” katanya.

Razif yang mengetuai Pasukan Radio Amatur akan membantu melicinkan program kayuhan lebih 300 basikal tua dan klasik, pada 8 Disember ini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.