Categories
SELANGOR

PAS Selangor: Pilihan raya tak beri penambaikan sistem penyampaian PBT

Oleh: NAZLI IBRAHIM

AMPANG, 8 FEB: Pilihan raya kerajaan tempatan dilihat tidak mampu membantu dalam penambahbaikan sistem penyampaian pihak berkuasa tempatan (PBT) kepada masyarakat.

Pengerusi PAS Selangor, Datuk Iskandar Abd Samad berkata, hal itu berikutan langkah terbabit hanya melibatkan pemilihan Ahli Majlis sahaja dan tidak meliputi kakitangan PBT.

logo PBT“PAS Selangor bersama pusat kerana fokusnya bukan pemilihan Ahli Majlis tetapi penambahbaikan perkhidmatan.

“Kini, Ahli Majlis dari segi akauntabilitinya memang tinggi dan kita kena pastikan kakitangan PBT serta sistem penyampaiannya diberi penambahbaikan lagi.

“Penyampaian diperbaiki bukan melalui Pilihan Raya Kerajaan Tempatan tetapi melalui usaha yang lain,” katanya yang juga Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar Kerajaan Selangor.

Iskandar berkata demikian ketika menghadiri Majlis Penerangan Majlis Perundingan Rakyat Pandan (MPRP) di Dewan Ahli Majlis Pandan Indah, di sini, semalam.

yb iskandar 1Katanya, PBT dan Kerajaan Negeri perlu fokus berkenaan bagaimana meningkatkan keberkesanan terhadap sistem penyampaian agensi itu sendiri.

Terdahulu, DAP menuntut Kerajaan Selangor mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan seperti terkandung dalam manifesto antara parti itu dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagaimanapun, perkara itu belum diputuskan Kerajaan Negeri sehingga mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat (PR) hari ini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.