Categories
SELANGOR

Teksi percuma untuk OKU & orang miskin

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 16 APR:  Tiga ADUN melancarkan Skim Teksi Percuma (STP) bagi membantu golongan miskin dan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Skim itu dilancarkan ADUN Damansara Utama, Yeo Bee Yin; Kampung Tunku, Lau Weng San dan Bukit Gasing, R Rajiv  dengan kerjasama perkhidmatan MyTeksi bertujuan membantu rakyat mendapatkan teksi percuma menguruskan hal berkaitan kerajaan.

20150416_113850_resizedYeo Bee Yin berkata, antara tempat yang diberi khidmat percuma adalah hospital dan klinik kerajaan, Jabatan Pendaftaran (JPN) serta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Buat permulaan, skim ini dijalankan di tiga kawasan untuk melihat keberkesanan membantu golongan miskin dan OKU. Pendapatan isi rumah RM1200 ke bawah juga layak memohon skim ini,” katanya.

Bee Yin berkata, masalah pengangkutan awam yang tidak sistematik dan kos teksi yang mahal menyukarkan golongan berkenaan membuat sebarang urusan.

“Dua bulan pertama, kos penuh ditaja MyTeksi. Orang ramai boleh memohon skim ini di tiga Pusat Khidmat DUN terbabit,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.