Categories
SELANGOR

APA KES? The Louvre undang bahaya pelajar SMKA Maahad Hamidiah

Oleh: NAZLI IBRAHIM

KAJANG, 24 APR: Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Maahad Hamidiah membantah pembinaan kondominium 36 tingkat dan unit kedai, The Louvre di Jalan Sungai Ramal Luar, di sini.

Yang DiPertua PIBG, Jazlan Ahmad berkata, banyak kenderaan berat keluar masuk ke tapak pembinaan yang terletak di hadapan sekolah itu selain mencemarkan alam sekitar dan mengancam keselamatan pelajar serta ibu bapa ketika menghantar anak ke sekolah.

“Pada 23 Mac lalu, treler yang membawa bahan binaan melanggar dan merosakkan pintu pagar utama sekolah. Kecuaian ini mungkin boleh berlaku lagi sepanjang tempoh pembinaan yang boleh mengancam nyawa dan merosakkan harta sekolah.

the lourve“Proses pembinaan projek juga mengeluarkan bunyi terlalu bising sehingga mengganggu proses pembelajaran di sekolah.

“Projek kondominium 36 tingkat serta unit kedaiboleh menyebabkan masalah sosial kerana terdapat tempat berpeleseran, kesesakan laluan keluar masuk sekolah, kepadatan tempat letak kereta dan merosakkan kelestarian pemandangan,” katanya kepada Selangor Kini, hari ini.

Jazlan berkata, SMKA Maahad Hamidiah juga tersepit antara dua projek mewah iaitu Country Height dan The Louvre apabila projek itu siap, sekali gus menyebabkan nilai hartanah tapak sekolah melambung tinggi.

“Suatu hari nanti, akan ada pemaju yang bernafsu untuk mengambil tapak sekolah ini untuk dibangunkan dan menyebabkannya berisiko dipindahkan ke ceruk kampung yang jauh,” katanya.

Katanya, perkara itu tidak mustahil berlaku memandangkan tapak balai bomba, pejabat Jabatan Kerja Raya (JKR) dan tapak lama Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) sebelum ini diserahkan kepada pemaju untuk memberi laluan projek mewah.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.